Proiect pentru un sistem de încălzire cu pompe de căldură, la Spitalul de Psihiatrie Schitu. Unitatea medicală ar putea deveni independentă energetic, în maximum doi ani

Consilierii județeni au aprobat joi, 26 ianuarie, Documentația tehnico-economică pentru Proiectul „Implementarea pompelor de căldură în sistem de încălzire alternativ la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci”. Valoarea totală a investiție se ridică la 3.834.157 de lei, urmând a fi montate peste 40 de pompe de căldură în cele șase pavilioane (16 pompe de căldură), plus în clădirea bloc administrativ (șase pompe de căldură), clădirea bloc alimentar (două pompe de căldură), la clădirea spălătorie (două pompe de căldură), în clădirea garaje și atelier (două pompe de căldură), în clădirea ce găzduiește Centrul de Ergoterapie (patru pompe de căldură) și în Clădirea Gerontopsihiatrie și adicții (10 pompe de căldură).

Sistemul de încălzire la Spitalul de Psihiatrie Schitu este, în prezent, bazat pe curent electric, iar noua investiție are rolul de a reduce semnificativ facturile la utilități.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că Spitalul Schitu va beneficia și de un proiect privind montarea unor panouri solare, iar în maximum două ani unitatea medicală ar putea deveni independentă din punct de vedere energetic.

Spitalul Schitu Greci este un spital pavilionar, iar fiecare pavilion are propria centrală. Soluția optimă aleasă încă din trecut a fost cu pompe de căldură, acum încălzirea este pe bază de curent electric, iar costurile sunt foarte mari. Încercăm ca în această vară, pentru că este posibil să nu terminăm proiectul, să începem să schimbăm, pavilion cu pavilion, să punem pompe de căldură. Totodată, avem în vedere un proiect de a dota spitalul cu panouri solare, astfel încât o parte din curentul electric produs pentru aceste pompe de căldură să fie produse de spital, din sursă proprie. Pompele de căldură mănâncă o treime din ce mânca o centrală pe curent electric, conform indicatorilor  tehnici și din ce am vorbit cu specialiștii. Noi sperăm să reducem costurile și, o dată cu montarea panourilor solare, pentru că avem loc să montăm acele panouri, în maximum doi ani, se vor autogospodări din ceea ce vor produce cu panourile solare, dacă  schimbăm și trecem pe pompe de căldură”, spus Marius Oprescu.   

 sursa foto: captură foto Spitalul Schitu