Pavilionul de Boli Infecțioase de la Spitalul Slatina, demolat. Va fi construită o clădire nouă, cu un Bloc Operator modern și heliport

Consilierii județeni au aprobat vineri, 24 februarie, documentația tehnico-economică pentru obiectivul de investiții „Demolarea pavilion Infecțioase și construire clădire corp nou la Spitalul Județean de Urgență Slatina”. Practic, clădirea în care funcționează Secția de Boli Infecțioase (foto) va fi demolată, pe locul ei fiind construită una nouă, la standarde moderne, care să asigure toate fluxurile. Proiectul ar rezolva inclusiv problema unui Bloc Operator, cel existent devenind neîncăpător, după diversificarea serviciilor medicale. Totodată, noua clădire va avea heliport.

Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiției este de peste 243 de milioane de lei și ar trebui să fie realizată în 36 de luni. Clădirea urmează a avea șase etaje, de aproximativ 10.000 de mp, fondurile fiind atrase din sursă externă, dar și din bugetul local al județului Olt.

Clădirea în care funcționează Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Slatina este veche de peste opt decenii și este încadrată în clasa a II-a de risc seismic, iar structura existentă nu ar permite extinderea și modernizarea.

Noul corp de clădire va avea o Secție de Boli Infecțioase, Sterilizare centrală, Blocul operator și Secție ATI, dar și un heliport, cu o suprafață construită de aproximativ 576 mp.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că sunt mai multe variante privind finanțarea acestui proiect, fonduri europene sau prin Ministerul Sănătății, ce urmează a încheia un contract cu Banca Europeană de Investiții.

„Este vorba despre clădirea Secției de Boli Infecțioase, în contextul COVID ne-am dat seama că această clădirea nu corespunde. Plecând de la ideea de a construi o nouă Secție de Infecțioase, am mai adăugat câteva etaje și vom încerca să facem un Bloc Operator nou și legat de el o nouă Secție ATI. Încercăm ca la acea clădire să avem și heliport, astfel încât atunci când avem nevoie de elicopterul SMURD el să aterizeze direct pe clădirea spitalului și să nu mai fie nevoie să meargă cu ambulanța până la stadion. O demolăm și încercăm să construim alta. Trebuie să obținem și finanțare, pentru că proiectul, cu tot cu dotări, aparatură și mobilier, înseamnă aproape 50 de milioane de euro. Legat de finanțare sunt mai multe variante, fonduri europene sau un contract pe care Ministerul Sănătății îl va face cu Banca Europeană de Investiții. Dacă vom avea proiectul aprobat și se va trece la demolarea secției, așa cum am făcut și în perioada Covid, în Blocul Medicală, ce se află în acest moment în proces de modernizare și reabilitare, în funcție de cât este nevoie, un etaj-două vor fi alocate Secției Infecțioase până când vom construi acea clădire nouă. Așteptăm deschiderea unor măsuri pentru a obține finanțare, nu putem da un termen de finalizare”, a spus președintele CJ Olt.

Oprescu a mai precizat că noua clădire va rezolva și problema Blocului Operator, devenit neîncăpător după diversificarea serviciilor medicale prin cooptarea de noi specialiști.

„Am luat această decizie din dorința de a crea o nouă Secție de Infecțioase, pentru că secția actuală nu corespunde, nu poate fi folosită cum trebuie. Rămâne în continuare problema Blocului Operator, nu avem destule săli de operație astfel încât să putem opera așa cum trebuie. Sunt discuții între secțiile chirurgicale, pentru că nu au săli libere și se făceau programări inclusiv după terminarea programului medicilor. Actualul Bloc Operator va fi desființat și va fi recompartimentat și folosit în cadrul spitalului ”, a adăugat Oprescu.