Deputat oltean: „Fermierii și procesatorii români se îngroapă în datorii, în timp ce marii retaileri internaționali își umflă profiturile”

Deputatul Florin Barbu, președintele Comisie pentru Agricultură din Camera Deputaților, spune că prețul laptelui și produselor din lapte este jonglat de marii retaileri, adaosurile comerciale fiind și de peste 70 la sută. Parlamentarul oltean este convins că în acest scandal trebuie să intervină și Consiliul Concurenței.

Crescătorii de bovine se plâng că nu sunt sprijiniți de stat și că un litru de lapte se vinde la poarta fermei cu 1,3-1,8 lei, iar în supermarketuri ajunge chiar și la 10 lei litrul.

Deputatul Florin Barbu spune că fermierii și procesatorii români se îngroapă în datorii, în timp ce marii retaileri internaționali își umflă profiturile.

„În ședința Comisiei pentru Agricultură, de ieri, am făcut și aprobat un amendament la Legea pentru aprobarea OUG nr.3/2023, privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Astfel, pentru a evita discriminarea între potențialii beneficiari ai schemei de ajutor de stat, este necesar a se institui încă o perioadă de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat.

Având în vedere că, în acest moment, industria laptelui are probleme din cauza scumpirilor de anul trecut, consider că pe lângă programele pentru acordarea de ajutoare de stat, sunt necesare și acțiuni mai dinamice și controale ale Consiliului Concurenței în supermarket-uri, la preturile de la raft.

Există lanțuri de supermarket-uri foarte cunoscute care au un adaos chiar și de peste 70% la unele produse din lapte.

Fermierii și procesatorii români se îngroapă în datorii și de abia rezistă de la un an la altul, în timp ce marii retaileri internaționali își umflă profiturile pentru că în țara noastră, produsele din „Raftul românesc” au ajuns un lux⁉

Dar în această piață a lactatelor, care pare scăpată de sub control, există și un lanț de supermarket-uri care are adaosuri comerciale decente și îi respectă pe fermierii și procesatorii români din industria laptelui!”, a spus Florin Barbu.

România a ajuns să importe masiv lapte din alte țări, prețul fiind mult mai mic, pentru că fermierii străini sunt puternic sprijiniți de către stat cu subvenții mari.

În aceste condiții, crescătorii autohtoni nu fac față pe această piață.

„Însă, conform datelor statistice, anual se aduc în țară, 220 de milioane se litri de lapte, din toată Europa, care se vinde la un preț mult mai mic,

Avem datoria SĂ FIM SPRIJIN pentru fermierii și procesatorii români care nu pot face față, singuri, marilor retaileri și importurilor masive de lapte care au crescut cu 1846%, în ultimii 30 de ani”, a mai spus deputatul Florin Barbu.

sursa foto: madr.ro