Un urs a fost văzut în comuna Sâmburești. Primarul: „A fost la 200 de metri de prima locuință”

Primarul din Sâmburești (județul Olt), Iulian Preda, le cere localnicilor să fie atenți, după ce luni, 22 mai, doi săteni au văzut un urs în satul Tonești.

Primarul, mai mulți săteni și un polițist au mers în zonă și au reușit să fotografieze urmele lăsate de urs.

Contactat telefonic, primarul Iulian Preda, a precizat că ursul a fost văzut la 200 de metri de prima locuință și că va face adresă către Prefectura Olt și DSVSA Olt.

Acesta a explicat că animalele au fost nevoite să coboare de la munte, după ce pădurile din zona Curtea de Argeș ar fi fost tăiate.

„Lucrăm la aceste adrese, vom anunța Prefectura Olt și  DSVSA Olt. Am 50 de ani și nu am auzit în zona noastră despre vreun urs. S-au tăiat pădurile spre Curtea de Argeș și au coborât. Ursul a fost văzut la 200 de metri de prima locuință. Urmele sunt clare, noi am văzut urmele, cine să intre în pădure după el!? Acum două săptămâni și în localitatea Nicolae Bălcescu din Vâlcea a fost văzut un urs, există și filmări. În Sâmburești nu am auzit niciodată de un urs, povesteau bunicii că prin 1954, când a fost iarna crâncenă, ar fi coborât și la noi, ar fi atacat o stână, ar fi luat niște oi și ar fi dispărut. Nu este un animal al zonei noastre. Din punctul meu de vedere, să vină o echipă, două, cu arme cu tranchilizant, să-l anestezieze și să-l relocheze în zona lui naturală. Nu m-am întâlnit cu această situație. Există și varianta ca ursul să fie în trecere, am vorbit cu primarul de la Nicolae Bălcescu, astăzi, și îmi spunea că era în fugă pe la ei prin localitate, că din ziua în care l-au observat nu l-a mai văzut nimeni și el crede că este dezorientat, speriat, scos din habitatul lui natural și nu știe unde să ajungă. Așa îmi spune domnul primar, eu nu știu…Urmele erau proaspete, proaspete și duse spre sat și întoarse, a fugit, oamenii s-au speriat de el. Oamenii s-au dus să-și ia niște topoare, ceva la ei, și nu l-au mai găsit. Am identificat urmele pe vreo 50 de metri, pentru că a mers pe potecă, apoi nu le-am mai văzut, pentru că e iarbă mare. Noi suntem afectați și de șacali, dar șacalul nu atacă omul, a distrus doar păsări, capre, oi, dar ursul este foarte periculos”, a spus primarul din Sâmburești.

sursa foto: Facebook Primar Sâmburești Iulian Preda