Peste 25.500 de fermieri din Olt au depus Cereri de plată. Agricultorii olteni comasează terenurile

25.540 de fermieri din județul Olt au depus, la APIA, Cereri de plată, în acest an, fără penalități, pentru o suprafață de 348.788,76 de hectare. Potrivit datelor transmise de reprezentanții APIA Olt, suprafața pentru care s-a cerut subvenția a crescut cu 4.786 de hectare, însă numărul fermierilor a scăzut față de anul trecut cu 1.800.

Specialiștii explică că acest lucru înseamnă, de fapt, o comasare a terenurilor pentru a crește productivitatea, dar și preluarea suprafețelor de la cei care nu au depus cereri în anii trecuți.

Fermierii mai pot face modificări asupra cererilor deja depuse la APIA până pe 9 iunie fără penalități, și până pe 16 iunie cu penalități, iar după această dată riscă sancțiuni.
Campania de primire a cererilor de plată continuă până pe 9 iunie 2023 inclusiv, însă fermierii sunt nevoiți să suporte penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.
Potrivit APIA, în perioada 01 martie – 31 mai 2023, au fost depuse la nivel național un număr de 755.810 cereri de plată, pentru o suprafață de peste 9,95 milioane hectare.

La nivel național, trendul este tot de comasare a suprafețelor agricole, care dau un randament mult mai ridicat și permit introducerea de procese tehnologice moderne.

„La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 34.000 cereri, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 22.000 ha, fermierii confirmând și în acest an că sunt conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață”, arată APIA.