Prefectul Mario De Mezzo a refuzat să răspundă întrebărilor cu iz politic, deși a prezentat o adevărată platformă electorală

Prefectul județului Olt, Mario De Mezzo, a prezentat miercuri, 9 august 2023, viziunea și obiectivele strategice în mandatul său, în cadrul unei conferințe de presă. Mario De Mezzo, care l-a înlocuit săptămâna trecută pe Florin Homorean, a precizat că sănătatea, economia, educația și eficientizarea serviciilor publice, prin digitalizare și modernizare, sunt obiectivele strategice ale mandatului său de prefect. Acesta a refuzat să răspundă întrebărilor cu iz politic, deși întreaga viziune prezentată miercuri arată ca o platformă electorală. Nu se știe exact de ce a fost numit Mario De Mezzo la Prefectura Olt și nici ce post vizează, anul viitor.

„Decizia mea este să nu fac politică în Prefectură. Pentru că sunt om politic și reprezint Partidul Național Liberal, inclusiv la nivel național la dezbateri politice, vă promit că nu o să evit subiectele politice. Vă promit că inclusiv politic o să vă răspund la toate întrebările”, a precizat Mario De Mezzo.

În schimb, acesta a vorbit despre obiectivele în mandatul său, atingând subiecte care nu au legătură directă cu instituția pe care o conduce.

Întrebat cum poate prefectul, prin atribuțiile legale pe care le are, să influențeze dezvoltarea învățământului profesional din județ (n. red. – despre care a vorbit), acesta a declarat că are pârghiile necesare să convingă reprezentanții altor instituții să aprobe proiectele importante.

„Dincolo de atribuțiile specifice, administrative pe care le are, prefectul este reprezentantul fiecărui ministru în județ. În calitatea mea de reprezentat al fiecărui ministru în județ, pot să am atribuții de parteneriat, de proiecte comune și, vă rog să mă credeți, am pârghiile necesare să conving colegii din alte instituții ca proiectele bune pentru județ să fie făcute”, a spus Mario De Mezzo.

Prefectul a vorbit despre creșterea calității serviciilor medical, dar și accesul oltenilor din mediul rural la investigații și controale de rutină.

„Îmi propun să evaluez și să susțin proiectele de dezvoltare pentru instituțiile de sănătate publică, mă refer aici la investiții în spitale, fie de modernizare, renovare, dar și echipamentele medicale și de personal medical, acolo unde este nevoie, să ne asigurăm că putem oferi servicii medicale corecte locuitorilor județului Olt. Al doilea obiectiv pe care îl am în această direcție strategică este oferirea serviciilor medicale cetățenilor din mediul rural, este vital pentru județ. Nu doar în județul Olt, dar și la nivel național, experiența mea este că oamenii nu au nici educația necesară pentru a-și facă controalele frecvente, statistic stăm cel mai rău, dar nu au întotdeauna acces la serviciile medicale. (…) Îmi propun să schimb acest lucru în două feluri: în primul rând, prin telemedicină, tehnologia ne permite astăzi lucruri la care în urmă cu cinci-șase ani nici nu visam, și în al doilea rând, prin caravane medicale. Sigur că pentru problemele mai grave, pentru problemele serioase, rămân în continuare spitalele, 112. Pentru cetățenii care își fac mai rar controale medicale, telemedicina și caravanele medicale sunt o soluție”, a spus Mario De Mezzo.

De asemenea, acesta a anunțat constituirea unui taskforce pentru investiții și fonduri europene la nivelul județului, cu specialiștii din primării și alte instituții publice care pot accesa finanțări europene.

Îmi propun să cresc atragerea de fonduri europene în județul Olt. Județul Olt nu stă rău la atragerea de fonduri europene, este în zona de mijloc, însă îmi propun ca în mandatul meu să ajungem în primele cinci județele din țară. De la începutul săptămânii viitoare voi propune crearea unui taskforce pentru atragerea de fonduri în care să invit toți colegii din administrația publică, atât din deconcentrate, cât și din primării, care au ca responsabilitate atragerea de fondurile europene. În acest grup de lucru, vom identifica oportunitățile de finanțare, având în vedere că a început un nou exercițiu financiar. Vom vedea care sunt resursele pentru a scrie cât mai multe proiecte, pentru a atrage fonduri (…)”, a conchis prefectul Mario De Mezzo.