25 la sută dintre localitățile județului Olt nu sunt conectate la sistemul public de apă

25 la sută dintre localitățile din județul Olt nu sunt conectate la sistemul public de apă, ceea ce înseamnă că 70.353 de persoane nu au apă de la robinet. Printre comunele care nu au rețea de apă deloc sau nu este funcțională se numără: Băbiciu, Bucinișu, Cilieni, Dăneasa, Fărcașele, Gârcov, Grojdibodu, Milcov, Obârșia, Rotunda, Rusănești, Scărișoara, Schitu, Ștefan cel Mare, Tia Mare, Traian, Voineasa, Gostavățu, Ipotești, Izbiceni, Izvoarele, Seaca și Sârbii Măgura. Statistica privind accesul oltenilor la apă, canalizare și gaze naturale a fost prezentată joi, 21 septembrie, de prefectul județului Olt, Mario De Mezzo.

Rețeaua de gaze a ajuns doar în 15 localități din județ, ceea ce înseamnă că 87 la sută din populația județului are o altă sursă de încălzire.


„(…)Statisticile pe care le-am cerut sunt pe apă, canal şi gaze naturale.
Pot să vă spun că în anul 2023, 25% din primăriile din judeţ nu sunt conectate la sistemul public de apă, 70.353 de persoane nu au acces la apă. În judeţul Olt al anului 2023, 70.000 de oameni nu au acces la apă, 25% din unităţile administrativ-teritoriale. La canalizare, 60% din UAT-uri nu sunt conectate la sistemele de canalizare, 45 de UAT-uri din cele 112 nu toate au grad de acoperire 100%, iar 46 de comune, aproximativ 35%, dar cred că este un pic peste, 46 de comune au zero canalizare. Deci, avem în judeţul Olt 70.300 de oameni care nu au acces la apă curentă şi 46 de comune din 112 care au zero canalizare. Eu doar prezint datele, eu nu fac judecăţi de valoare, nu emit verdicte, doar prezint datele şi trag semnale de alarmă atât pentru locuitorii municipiului Slatina şi ai judeţului Olt, cât şi pentru autorităţile locale care poate ştiu, poate nu ştiu aceste cifre. La gaze naturale, la nivelul judeţului Olt, 15 din 112 localităţi au gaze naturale. Asta înseamnă 87% din judeţ nu are gaze, 87%. Din cele 15, şapte sunt în mediul urban şi opt în mediul rural. Aceasta este imaginea judeţului Olt a anului 2023, cu 17% din populaţia judeţului care are zero acces la apă, 70.000 de oameni, cu 46 de comune care au zero canalizare şi cu 87% din judeţul are care, zero gaze, nu au gaze deloc.
Cu siguranţă, în strategia de dezvoltare a judeţului aceste lucruri ar trebui ştiute şi remediat”
, a spus prefectul, în cadrul unei conferințe de presă.

foto: arhivă, lucrări canalizare și apă