78 de nevăzători din județul Olt dețin permis de conducere

78 de olteni care dețin un certificat de handicap vizual, grad I sau II, adică sunt nevăzători, au permis de conducere valabil.

Statistica a fost anunțată de prefectul județului Olt, Mario DE Mezzo, care a precizat că situația este comică, pe de o parte, însă legislația pare că are sincope mari, atâta timp cât niciun medic, care a intrat în contact cu certificatul de handicap al pacientului, nu a anunțat Serviciul Rutier, pentru retragerea permisului de conducere.

„În urma unei statistici pe care am solicitat o de la DGASPC și de la Serviciul Permise și Înmatriculări Auto, aflat în subordinea instituției prefectului, am ajuns la concluzia că sunt 78 de nevăzători în județul Olt care au permise de conducere valabile. 78 de nevăzători din județul Olt cu grad de handicap vizual I sau II, ceea ce înseamnă grav și accentuat, care au permise de conducere valabile. Mai mult de atât, pentru că această statistică am solicita-o în urma unor informații și sesizări, am informații clare că dintre acești oameni care au grad de handicap I și II, grav și accentuat, sunt oameni care conduc mașini. Mie mi se pare o situație comică că anumite persoane nevăzătoare, orbi în speță, conduc mașinile în municipiul Slatina și în județul Olt, și pe altă parte, care vine în urma unei sincope legislative. Până prin 2014, 2016, medicii din Comisia DGASPC, care acordau gradul de handicap, sesizau organele de poliție care retrăgeau permisul. S-a făcut o schimbare legislativă, în urma căreia medicul oftalmolog care declară un pacient că are grad de handicap și este nevăzător, sau medicul de familie trebuie să notifice Poliția rutieră pentru ca aceasta să anuleze permisul de conducere. Acest lucru nu se întâmplă. Vom înainta către Poliția rutieră această statistică, eu am cele 78 de nume, cu rugămintea să verifice dacă acele persoane au permis de conducere valabil și se încadrează în grad de handicap de nevăzători și să ia măsurile legale, respectiv anularea permiselor de conducător”, a spus prefectul, în cadrul unei conferințe de presă.

foto: fotografie ilustrativă din Slatina