Șoferul care a accidentat mortal liftiera, în fața Spitalului Slatina, condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Decizia magistraților, după cinci termene

Șoferul de 31 de ani, care a provocat accidentul din 2 martie 2023, din fața Spitalului Județean de Urgență Slatina, rezultând decesul unei femei de 51 de ani, liftieră la unitatea medicală, a fost condamnat la trei ani și o lună de închisoare cu executare. Decizia magistraților Judecătoriei Slatina a fost pronunțată pe 9 noiembrie, după doar cinci termene, primul termen de judecată fiind pe 11 septembrie. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel de către părți.

Bărbatul, din municipiul Slatina, a fost băut atunci când a fost implicat în accidentul din fața unității medicale, primind condamnări pentru ucidere din culpă, conducerea sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă, urmând să execute trei ani și o lună, în regim de detenție.

„Solutia pe scurt: În temeiul art. 192 alin. (1) şi (2) Cod penal raportat la art. 396 alin. (1), (2) şi (10) C.proc. pen. cu aplicarea art. 5 Cod penal, condamnă pe inculpatul…., la pedeapsa de 2 ani și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă. (…) În baza art. 196 alin. (1) Cod penal rap. art. 396 alin. (1), (2) ?i (10) C.proc.pen. condamnă pe inculpatul…, la pedeapsa de 5 luni închisoare pentru săvârâirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă. În baza art. 336 alin. (1) Cod penal rap. la art. 396 alin. (1), (2) ?i (10) C.proc.pen. condamnă pe inculpatul …., la pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice. Constată că infracțiunile deduse judecății sunt săvârșite în concurs şi în temeiul art. 40 alin. (1) și (2) C.pen. cu aplicarea art. 39 alin. (1) lit. b) C.pen. contopeşte cele trei pedepse cu închisoare pentru care inculpatul a fost condamnat prin prezenta sentință de 5 luni închisoare, 1 an și 4 luni închisoare și 2 ani și 6 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa închisorii de 2 ani și 6 luni închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu fix de 1/3 din totalul celorlalte pedepse [5 luni închisoare + 1 an ?i 4 luni închisoare) / ( 1/3) = 7 luni], respectiv 7 luni închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 1 lună închisoare, în regim privativ de libertate. (…)”, se arată în minuta instanței.

Șoferul se află în arest preventiv din 7 martie, iar instanța a menținut această măsură.

„În temeiul art. 399 alin. (1) C.pr.pen. menține măsura arestării preventive dispusă faţă de inculpatul …prin încheierea nr. 9 din 07.03.2023 a Judecătoriei Slatina, în dosarul penal 626/P/2023, și prelungită şi menținută ulterior. În temeiul art. 72 alin. (1) Cod penal ?i 404 alin. (4) lit. a) Cod procedură penală deduce din pedeapsa la care inculpatul …a fost condamnat: durata reținerii și a arestării preventive, respectiv durata reținerii din data de 06.03.2023 ora 18:00 şi până la data de 07.03.2023 ora 18:00 și în continuare durata arestării preventive, de la data de 07.03.2023, la zi. În temeiul art. 7 alin. 1 şi art. 3 din Legea nr. 76/2008, cu referire la pct. 3 din anexa aceleiaşi legi, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpatul …, cu datele de identificare de mai sus, în vederea stabilirii şi stocării profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, prelevare ce se va face în conformitate cu art. 5 şi art. 7 alin. 2 din Legea nr. 76/2008”, se mai arată în minuta instanței.

Magistrații au admis în parte acțiunea civilă formulată de părți, familia victimei urmând să primească, prin firma de asigurări, peste 80.000 de euro daune morale, la care se adaugă și daunele materiale.

Reamintim că accidentul de circulație a avut loc pe 2 martie, în fața Spitalului Slatina, fiind implicate două mașini și un pieton. Șoferul de 31 de ani a accidentat mortal o femeie, liftieră la Spitalul Slatina, chiar pe trecerea de pietoni din fata unității medicale. Șoferul era băut, etilotestul indicând o valoare de 0, 77 mg /l alcool pur în aerul expirat. Celălalt autoturism era condus de o femeie în vârstă de 39 de ani, tot din Slatina.