Păunel: „Este pentru prima dată când, doar cu 1.000 de metri pătrați de solar, un tânăr fermier poate beneficia de 70.000 de euro”

AFIR a anunțat că sunt eligibili pentru măsura DR30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” și cei care figurează cu mai mult de 24 de luni înaintea depunerii cererii de finanțare cu terenuri înregistrate sau animale la ANSVSA sau Registrul Agricol, dacă pentru activitatea agricolă nu au beneficiat de vreun sprijin din fonduri europene sau subvenții APIA.

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel, a precizat că această condiție a fost eliminată datorită discuțiilor pe care le-a avut la nivelul Ministerului Agriculturii.

Totodată, Ion Păunel a declarat că este pentru prima dată când un tânăr fermier poate să acceseze 70.000 de euro bani europeni, dacă deține un solar de 1.000 de metri pătrați.

„În urma demersurilor pe care le-am făcut și întâlnirile pe care le-am avut la Minister, am reușit ca acea condiție de 24 de luni să fie scoasă pentru cei care vor să acceseze Măsura Instalarea tinerilor . Ca să fiu mai explicit, începând cu PNS 2023-2027, România era singurul stat din Europa care pusese această restricție pentru tinerii care erau înscriși la APIA cu mai mult de 24 de luni, atât ca persoană fizică, cât și ca persoană juridică. Într-adevăr, s-a rezolvat parțial, dar este un pas înainte. În sensul că, tinerii fermieri care au mai mult de 24 de luni, care nu au prins niciodată o subvenție APIA sau un program european, au șansa de a participa la această sesiune deschisă-DR30 Instalarea tinerilor fermieri, prin care primesc 70.000 de euro. Eu cred că este o șansă în plus pentru unii tineri, mă bucur că Ministerul Agriculturii a ținut cont de solicitările noastre. Regulamentul european nu ne interzicea acest lucru, numai că a trebuit să discutăm foarte mult pentru a-i face să înțeleagă acest lucru. Îi sfătuiesc pe toți tinerii din județul Olt, mai ales cei care se ocupă de partea de legumicultură în spații protejate, să-și găsească un consultant, să meargă la Direcția Agricolă, personal să-și facă un proiect, pentru că suma alocată în această perioadă este de doar 170-180 de milioane de euro, pe tot exercițiul financiar 2023-2027, destul de puțin. Este pentru prima dată când doar cu 1.000 de metri pătrați de solar un tânăr fermier poate beneficia de 70.000 de euro prin această măsură”, a spus Ion Păunel.