Premierul Ciolacu, Ciucă și Grindeanu, vizită pe Drumul Expres Craiova-Pitești. Se deschide tronsonul Valea Mare-Colonești. „Orice kilometru de infrastructură mare înseamnă dezvoltarea regiunii”

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și liberalul Nicolae Ciucă, președintele Senatului, au făcut marți, 19 decembrie, o nouă vizită pe Drumul Expres Craiova – Pitești, la nodul de la Valea Mare. Totodată, au fost prezenți secretarul general al PSD, senatorul Paul Stănescu, primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, dar și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, și primarul municipiului Slatina, Emil Moț. Autoritățile urmează să dea în circulație următorii 32 de kilometri din DEX12, tronsonul 3, între Valea Mare și Colonești, la finalul acestei săptămâni, mai exact sâmbătă.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a vorbit de stabilitate politică, spunând că orice kilometru de infrastructură mare înseamnă dezvoltarea regiunii.

„Mă bucur mult că atât eu cât și domnul președinte al Senatului suntem, astăzi, împreună să arătăm cât de importantă este stabilitatea politică. Am venit însoțiți și de reprezentanții autorităților locale din cele două județe, atât din Olt, cât și din Dolj, pentru că orice kilometru de infrastructură mare înseamnă dezvoltarea regiunii (…). Se finalizează acest tronson, peste jumătate din cei 121 de kilometri de la Craiova la Pitești, urmează Centura Bucureștiului  și astfel se face unirea cu A0, se poate circula de la Craiova direct până la Constanța pentru drum expres sau autostradă (…) Sperăm ca și ritmul lucrărilor ținut și pe autostrada Transilvaniei, unde s-a dat drumul cu vreo opt luni mai devreme, și aici cu șase luni mai devreme, și felicit pe constructor pentru acest lucru, sperăm și la Autostrada Moldovei să se întâmple același lucru, astfel încât să legăm și Moldova de București, de Craiova, de Constanța, fiindcă numai astfel, cu o dezvoltare coerentă și cu un plan coerent, vom reuși să-i ținem pe români acasă. Numai astfel vom putea crea infrastructura ca investițiile străine să vină în continuare la acest nivel cum au fost în ultimii doi ani, când sunt peste patru miliarde de euro investiții directe. Sunt ferm convins că Olguța (n. red. -Olguța Vasilescu) o să finalizeze cât mai curând aeroportul  de la Craiova și, mai mult ca sigur, împreună cu Consiliul Județean și cu Marius Oprescu la Olt o să facă și parcurile industriale, pentru că automat vor veni investiții majore în regiune. În sfârșit, și în sudul țării, nu numai în Ardeal, și, repet, pe urmă să continuăm în Moldova cu aceste investiții. Cu adevărat cred că e corect să mulțumim tuturor celor implicați, care au început acest proiect, și celor care-l continuă și-l vor finaliza, și constructorilor. De data aceasta e un caz fericit, pentru că eu nu pot să-i mulțumesc domnului Câțu pentru deficitul de 9,2% pe care l-a adus României, dar domnului Bode și domnului Grindeanu putem să le mulțumim și sunt ferm convins că lucrurile vor merge în direcția corectă. Asta înseamnă stabilitate politică, asta înseamnă o coerență în guvernare și totuși să îndreptăm percepția românilor cu un adevăr, că România se îndreaptă în direcția corectă în acest moment. Dacă vom avea maturitatea politică și în continuare, sunt ferm convins că vom merge în același ritm”, a spus premierul Ciolacu.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a precizat că prin acest drum expres Craiova este legată direct de Constanța, ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a Olteniei.

„În urmă cu un an și câteva luni, eram împreuna un pic mai departe de acest loc, la finalizarea Tronsonului 2, și la discuțiile de atunci reprezentanții Ministerului Transporturilor, conducerea CNAIR, constructorul și-au luat angajamentul ca până la finele anului 2023 să finalizeze și tronsonul 3. Iată, suntem în preajma acestui moment, la finele acestei săptămâni tronsonul va fi dat în folosință (…) Vom avea o legătură directă de la Craiova până la Constanța ceea ce este deosebit de important pentru dezvoltarea economică a Olteniei (…)”, a spus Ciucă, la nodul de la Valea Mare.

În această perioadă, peste 1.000 de muncitori au realizat descărcarea provizorie în DN (Drumul Național 65 – European 574) la Colonești, montarea parapetului de protecție pe ultimele zone, marcajele și semnalizarea rutieră, au fost montate ultimele corpuri de iluminat pe zona pasajelor, nodurilor rutiere și parcărilor și s-a turnat betonul la ultimele tronsoane de rigola de preluare a apelor pluviale.

Anul trecut au fost dați în trafic primii 40 kilometri aferenți Tronsonului 2 al Drumului Expres Craiova-Pitești, în zona orașului Balș și municipiului Slatina.

Reprezentanții CNAIR au anunțat că lucrările la Tronsonul 1 și Tronsonul 4, care însumează încă 50 kilometri drum expres, vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor, care vom avea toți cei 121 kilometri ai acestui drum expres dați în trafic.