Un antreprenor oltean a abordat un concept nou pentru Slatina și a deschis în oraș un COFFEE, WINE & TOBACCO. Locația vine în întâmpinarea celor care caută un loc special, unde pot descoperi o cafea aromată, o gamă diversificată de țigări de foi și de unde pot achiziționa sau savura vinuri deosebite, importate de la 8.000 de kilometri, tocmai din Africa de Sud. Antreprenorul spune că aceste vinuri sunt curate, că nu au adaos de zahăr, și îi provoacă pe olteni să încerce sortimentele africane, prețurile fiind pentru toate buzunarele. Totodată, în această perioadă a Sărbătorilor de Iarnă, pot fi cumpărate coșuri ce conțin vin, bomboane, aranjamente specifice Crăciunului și pachete cu țigări de foi. Vinurile de colecție sunt reduse la jumătate de preț.
Mirela Preda spune că i-a venit ideea deschiderii unei astfel de locații, WYN COFFEE WINE&TOBACCO (wyn – însemnând vin în limba afrikaans), ce se află pe strada Basarabilor 41, din Slatina, după ce a gustat aceste vinuri la o recepție organizată de Ambasada Sloveniei. Chiar dacă Slatina este în proximitatea unor crame renumite din România, marea provocare a fost ca tocmai aici să aducă și să promoveze vinurile din Africa de Sud. Practic, omul de afaceri propune vinuri din nouă crame africane ce pot fi găsite în România doar în locația din Slatina.
„Pentru Slatina, conceputul de wine, coffee and tobacco, este nou, însă în marile orașe el funcționează foarte bine. A fost o provocare să aducem vinuri din Africa de Sud, ținând cont că în zonă sunt crame renumite din România. La una dintre întâlniri, acum doi ani, la o recepție organizată de Ambasada Sloveniei în România, am avut deosebita onoare de a participa la acest eveniment alături de E.S. doamna ambasador Thenjiwe Mtintso, unde ne-a fost servit la masă vin și din Africa de Sud. Atunci a fost prima dată când am gustat acest vin, mi-a plăcut foarte mult, noi neavând nicio legătură cu această zonă. Așa am ajuns la ideea de a aduce vin din Africa de Sud în România, la Slatina. Ne-am și deplasat, am luat contact cu companiile pe care le avem în portofoliul nostru, cu cramele respective”, a spus Mirela Preda, care relatează cu nesaț povestea din spatele fiecărei crame.
Gustul vinurilor din Africa de Sud este deosebit pentru că beneficiază de clima favorabilă, de solul bogat și curenții oceanici ce aduc influențe în boabele de struguri și, nu în ultimul rând, de tehnologia de producție
Experții încadrează vinurile din Africa de Sud în „Lumea Nouă”, deși istoria Africii de Sud, ca țară producătoare de vin, începe în urmă cu 360 de ani, când europenii ajungeau pe coasta oceanului Indian, la “Cape of Good Hope”. Astfel, industria vinului se împarte în „Lumea Veche”, din care fac parte țări precum Austria, Franța, Italia, Germania, Portugalia, Spania și altele, și „Lumea nouă” -Africa de Sud, Argentina, Australia, Chile, Statele Unite, Uruguay și altele. Africa de Sud este astăzi a opta producătoare de vinuri din lume, acestea ajungând la cel mai înalt nivel de calitate.
Antreprenorul spune că oltenii trebuie să încerce aceste vinuri, gustul fiind cu totul deosebit față de ce au încercat până acum, aroma fiind dată de climă, soluri, dar și de tehnica de producție. Mirela Preda vorbește despre diferența dintre vinurile din „Lumea Veche”, caracterizate prin taninuri și aciditate ridicate, în timp ce vinurile din „Lumea Nouă” au arome florale și fructate, fiind ținut și acum în baric de lemn, care îi imprimă un gust unic.
„Vinurile din Africa de Sud sunt integrate ca vinuri din Lumea Nouă, deși ei produc vin de mai bine de 350 de ani. Sunt vinuri premiate, bine primite, care se remarca prin aromele florale și fructate, simțite imediat ce consumatorul deschide sticla, un rol important revenindu-i lemnului nobil provenit de la baricurile în care sunt maturate, prezentând texturi catifelate, taninuri moi și aciditate echilibrată. Cei care descoperă acum aceste vinuri sunt foarte încântați. Africanii merg pe o tehnologie de producere a vinurilor mai sănătoasă, ce avem noi în locație sunt din microvinificații. Ei fermentează vinul în baric de lemn, iar fiecare cramă are povestea ei în spate. La noi găsește un vin curat, pentru că Africa de Sud beneficiază de climă, ei când recoltează strugurii nu sunt condiționați de vreme. Vinurile pe care noi le comercializăm nu au adaos de zahăr, este strict din boaba de struguri. Trebuie să încerce aceste vinuri, pentru că este altceva decât orice vin de la noi, sunt slabe în tanin, dar totodată sunt bine alcoolizate”, a precizat Mirela Preda.
Gama pe care o oferă locația din Slatina este variată, de la vinuri albe, roze și roșii până la cele spumoase. Totodată, sunt crame din Africa de Sud care produc vin fără alcool, pe care și antreprenorul slătinean vrea să-l aducă.
„Avem vinuri albe, roze, vinuri spumoase, urmează să aducem vin fără alcool, este făcut din struguri, dar folosec o tehnologie de înghețare, de extragere a alcoolului. Pinotajul, specific Africii de Sud, este un sortiment de struguri brevetat și inventat în Africa de Sud, la Universitatea din Stellenbosch, în 1925. Cei din Lumea Veche încearcă să aclimatizeze pinotajul în Europa. Clar Africa a venit cu acest sortiment care este de top. Vinurile lor roșii nu sunt brute, bei un vin și nu te doar capul, nu te ustură stomacul, pentru că el nu are adaosuri”, a adăugat Mirela Preda.
Cadouri exotice cu vin și trabuc, într-un singur loc în Slatina
Toți cei care doresc să facă cadouri speciale, de Crăciun sau de Anul Nou, pot merge în locația din Strada Basarabilor, din Slatina (la parterul blocului SCADT), de unde pot procura vin, trabuc de foi, depozitat în condiții optime, dar și coșuri personalizate, prețurile fiind pentru toate buzunarele.
Pentru cei mai pretențioși, pot fi achiziționate vinuri de colecție care pot fi savurate sau oferite celor dragi, acestea având o reducere de 50 la sută, în această perioadă.
Pachetele conțin: vin, decorațiuni de brad, bomboane, dar sunt și pachete pentru fumători, fiind incluse și țigările de foi și pot fi personalizate în funcție de dorința fiecăruia.