A fost majorat plafonul de venituri până la care pensionarii pot beneficia de compensarea cu 90 la sută a medicamentelor

Pensionarii cu venituri sub 1.830 de lei pe lună pot beneficia de compensarea cu 90 la sută a prețului medicamentelor. Practic, autoritățile au majorat plafonul de venituri, de la 1.608 lei pe lună, la 1.830 de lei pe lună.

Potrivit CAS Olt (foto), decizia are ca scop creșterea accesului vârstnicilor cu venituri mici la medicamente compensate cu 90 la sută.

„În scopul creșterii accesului la medicamentele acordate în ambulatoriu pensionarilor cu venituri mici, de la 01 ianuarie 2024, plafonul de pensie până la care se compensează cu 90% prețul de referință al medicamentelor de pe sublista B a crescut de la 1608 lei la 1830 lei. Modificarea s-a realizat având în vedere că de la 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie a crescut cu 13.8%. De Programul pentru compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor beneficiază toți pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială de până la 1830 de lei/lună, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri.

Finanţarea se asigură în proporţie de 50% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi, respectiv, de 40% prin transferuri de la bugetul de stat prin intermediul Ministerului Sănătăţii”, anunță CAS Olt.