Emoție și mesaje cu tâlc, la Gala Superlativelor. Nume mari au urcat pe scenă

Centrul Cultural „Eugen Ionescu” a găzduit marți, 23 ianuarie, Gala Superlativelor, eveniment organizat de Primăria municipiului Slatina în cadrul căruia oamenilor importanți ai urbei li s-au oferit distincții. Astfel, primarul municipiului Slatina, Emil Moț, a conferit titlul de Cetățean de Onoare profesorului Constantin Voinescu, arhitectului Severică Mitrache, profesorului de matematică Marius Perianu, directorul Liceului „Ion Minulescu” Slatina, și medicilor Șerban Berteșteanu și Ion David. Emoționați, toți au urcat pe scenă și au transmis mesaje cu tâlc, la înălțimea valorii lor. Spectacolul a fost prezentat de Monica Davidescu, atmosfera fiind întreținută de Aurelian Temișan.

Profesorul de Limba și literatura română Constantin VOINESCU, care a format zeci de generații de-a lungul carierei sale, a declarat că este onorat că a primit această distincție, spunând că datoria sa față de urbe trebuie să sporească semnificativ.

„Este semn că datoria față de urbe trebuie să sporească semnificativ. Vreau să împărtășesc această onoare cu grupul entuziast de intelectuali ai locului a căror contribuție dezinteresată a făcut posibilă apariția 12 ani, fără întrerupere, a Revistei Olt Art. Mulțumesc diriguitorilor cetății și vă asigur că, atât timp cât voi mai fi îngăduit pe pământ, îmi voi pune puterile și priceperea într-un folosul și slujba cetății. Permiteți-mi să zic cum ziceau latinii: Honor urbis!”, a spus dascălul.

Profesorul de matematică de la Colegiul „Ion Minulescu” Slatina, Marius Perianu, a declarat că a primit cu onoare această distincție.

„Mulțumesc pentru distincția acordată, este o onoare de a primi recunoașterea comunității. Mai ales că vine într-un moment în care consider că vine cam la jumătatea carierei didactice, mai am multe de spus, sper ca în continuare să mă ridic la înălțimea speranțelor care se pun și s-au pus în mine. Vreau să aducă aminte că, în 2016, Slatina a fost gazda unei competiții la care am reprezentat România atâția ani, Balcaniada de Matematică pentru juniori, rămasă și acum un etalon în organizare. Acest lucru nu a fost posibil decât cu munca unei echipe, după cum toate rezultatele pe care le avem sunt rezultatele unei întregi echipe, antrenori, profesori, părinți”, a spus profesorul Marius Perianu.

Șerban Berteșteanu, reputat medic O.R.L originar din municipiul Slatina, doctor în științe medicale, ce profesează în București ca medic primar O.R.L., fiind fondatorul Centrului de excelență în Chirurgie oncologică cervico-facială, a vorbit cu emoție despre oamenii copilăriei sale, cu ajutorul lor plecând pe acest drum.

„Vreau să mulțumesc, în primul rând, domnului doctor Simionescu care m-a propus și, într-un fel, știe el cum, m-a adus acasă. Este locul în care îmi place să vin de fiecare dată. (…) Vreau să mulțumesc domnului doctor Radu Ene pentru prietenia de-o viață, el este unul dintre motivele pentru care vin acasă. Sincer, nu cred că merit acest premiu, pentru că am plecat de 30 de ani din Slatina, dar vreau să-i spun pe oamenii care meritau acest premiu sau îl merită: în primul rând, mentorii mei și oamenii care m-au pornit pe acest drum, profesorii Combei Dumitru și Iordache Lidia. Slatina a avut și are doctori mari, toți meritau titlul de cetățean de onoare: Cojocaru, David, Costache, Postolache, Cantaragiu, Băzăvan, Diaconescu, Frunză, Ștefan, sunt oamenii despre care am auzit toată copilăria mea și care mi-au fost mentori doar prin poveștile despre ei. Cred că meritau să fie cetățeni de onoare și bunicii mei, Frunză judecător și farmacist Frunză Filofteia, care și-au dedicat viața acestui oraș. Când am devenit profesor universitar, când am primit brevetul de invenție pentru proteză faringoesofagiana activă, ceva ce nu s-a mai făcut, când am transformat Clinica Colțea în Centru de Excelență în Chirurgie Oncologică cervico-facială, când am realizat operații în premieră pentru Europa, plasând Clinica Colțea în primele trei centre din Lume, m-am gândit doar la două nume: Gențiana și Alexandru Berteșteanu. Au fost cei mai buni părinți și, acum, din postura de profesor universitar, trebuie să vă spun că au fost, probabil, în primii 10 doctori din lume în specialitățile lor, la vremea lor. Foarte buni doctori și și-au dedicat viața orașului Slatina. Mulțumesc, Slatina pentru tot”, a  spus renumitul chirurg.

Arhitectul Severică Mitrache a mulțumit și el pentru distincția acordată.

„N-am să vă povestesc despre ceea ce fac eu, nu vreau să plictisesc pe nimeni. Rezultatul muncii noastre este unul expus public. Mulțumesc frumos tuturor celor care au avut un punct de vedere cel puțin diferit față de al meu în legătură cu rezultatele muncii noastre. Obișnuiesc uneori să pun pe facebook o poză și să scriu sub ea aici am desenat eu și echipa mea. Mulțumesc echipei”, a  spus arhitectul Severică Mitrache.

În cadrul evenimentului, diplomă de merit a primit și președintele CJ Olt, Marius Oprescu, acesta declarând că prin astfel de eveniment municipalitatea apreciază oamenii valoroși ai urbei.

„Este important ca municipalitatea să aprecieze valorile Slatinei, să aprecieze tinerii, să transforme orașul într-un loc din ce în ce mai atractiv și mai frumos pentru tineri și, în același timp, nu uită niciodată de seniorii acestui oraș, seniori care au pus umărul la construirea modernă a acestuia. Felicitări La mulți ani, Slatina! La mulți ani, slătineni!”, a declarat Oprescu.

Distincția de „Personalitatea Anului” a fost acordată omului de afaceri Dorinel Umbrărescu (în domeniul economiei), lui George Smarandache și lui Valeru Ciurea (Cultură), handbalistei Diana Ruxăndroiu și Andreei Jifcu (tenis de masă), Laurei Popescu (în domeniul social) și fostului prefect de Olt Florin Homorean, dar și echipei Invinctus.

Totodată, au primit diplome și șefii Inspectoratului Județean de Poliție Olt, Ionuț Ilinca, Inspectoratului de Jandarmi al Județului Olt, Emanuel Botan, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” Olt, colonelul Adrian Tănase, Inspectoratului Școlar Județean Olt, profesorul Adelin Bărbulete, dar și Asociația Culturală „Olt-Artis”, Asociația Culturală „Iordache Art”, Asociația Culturală ASCDE, companiile Pirelli Tyres România SRL, Prysmian Cabluri și Sisteme SA, TMK – Artrom SA, Bekaert Slatina SRL și Alro SA.

Cardiologul slătinean, Ion David