Peste 60 de concurenți la „Încuratul Cailor de Sân’ Toader” de la Brâncoveni. S-a dus vestea până la Covasna

Comuna Brâncoveni păstrează tradiția, sâmbătă, 23 martie, fiind derulată o nouă ediție a „Încuratului Cailor de Sân’ Toader”, eveniment la care s-au adunat peste 1.500 de spectatori, mulți dintre ei crescători de cabaline. La start s-au prezentat peste 60 de concurenți din mai multe județe, inclusiv din Covasna și Iași, caii participând la probele de tracțiune și de frumusețe.

Primarul localității, Ion Cheroiu, s-a arătat încântat că sărbătoarea din comuna sa atrage tot mai mulți concurenți.

Ne aflăm la cea de a XIII-a ediție a Sărbătorii Încuratului Cailor de Sân’ Toder de la Brâncoveni, o ediție specială, o sărbătoare națională aș putea spune, având în vedere numărul mare de concurenți. S-au înscris peste 60 de concurenți din 12 județe, dar și numărul mare de spectatori care se anunță. Această sărbătoare are scopul de a păstra și a promova, în același timp, obiceiul tradițional local de Sfântul Toader. Vom începe ediția de astăzi cu un program de echitație, după care vom alege cel mai frumos cal, cea mai frumoasă trăsură, cel mai frumos ponei, iar proba noastră forte este tracțiune cai, la buștean. Este o premieră astăzi, la cererea oaspeților noștri, mai avem o probă nouă, tracțiune cai la buștean. Avem doi bușteni, unul care are 1.300 kilograme, iar la cel de al doilea, la doi cai, 1.600 de kilograme. (…) Sunt concurenți din județele Covasna, vreo trei reprezentanți, de la Argeș, de la Iași, de la Hunedoara, Hațeg, de la Dâmbovița, mai mulți concurenți, Argeș, Teleorman, din Olt, Brașov, nu știu dacă i-am enumerat pe toți”, a spus primarul din Brâncoveni, Ion Cheroiu.

Totodată, Primăria Brâncoveni a decernat premii cuplurilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

La eveniment au fost prezenți președintele CJ Olt, Marius Oprescu, vicepreședinții forului județean, Ionuț Ivan și Virgil Delureanu, deputații PSD de Olt Marius Iancu, Cătălin Greu și Florin Albotă, dar și subprefectul județului, Cosmin Floreanu.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, un om al locului, copilărind în această zonă, a spus că vine cu drag și cu emoție, de fiecare dată, la Brâncoveni.

„Ca de fiecare dată, suntem prezenți aici, la sărbătoare, Încuratul Cailor de Sân Toder deschide pe fiecare an seria sărbătorilor care încep în localitățile din județul Olt, astfel, edilii noștri reușesc să ducă mai departe tradițiile și sărbătorile locale. Îl felicit pe primarul comunei Brâncoveni, reușește an de an, iar sărbătoarea a crescut foarte mult. Eu mă consider acasă la Brâncoveni, fiind localități învecinate, am foarte mulți prieteni aici, am copilărit în această zonă și de fiecare dată vin cu emoție și cu drag”, a spus Oprescu.

Seara se va încheia cu muzica îndrăgitului interpret Constantin Enceanu, localnicii putând admira apoi focul de artificii și show-ul de lasere.