Minciuna de pe etichetă: „Neconcordanțe privind specia de la care provine laptele”. Procesatori de lapte, cu activitatea suspendată sau interzisă

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a efectuat, în perioada 5 februarie-15 martie, controale pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate a produselor alimentare obținute prin procesarea laptelui sau a unor lactate comercializate pe piața, fiind descoperite numeroase nereguli. Specialiștii ANSVSA au arătat, prin probe de laborator, că existau diferențe mari între produs și ceea ce scria pe etichetă, inclusiv neconcordanțe privind specia de la care provine laptele.

Astfel, au fost efectuat 3.180 de controale în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau centre comerciale și în supermarket.

Cu ocazia acestor controale au fost verificate și loturile de produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și/sau a unor produse lactate provenite din state membre UE/țări terțe, care au fost reambalate în unități din România, autorizate sanitar veterinar pentru desfășurarea activității de reambalare, modul de marcare și etichetare, fiind recoltate 412 probe din lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia. ANSVA a aplicat peste 300 de amenzi, în valoare de aproape trei milioane de lei.
„Ca urmare a neregulilor constatate și a încălcării prevederilor legislației în domeniul siguranței alimentelor, s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/ sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate ”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, în urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, precum:
-nerespectarea normelor sanitare veterinare privind depozitarea și întreținerea spațiilor;
-funcționarea unității fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor
-purtarea echipamentelor de protecție sanitară incomplete de către personalul ce manipulează produse alimentare;
-utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare;
-lipsa efectuării acțiunilor DDD în spațiul de depozitare a produselor.

Probele analizate în laborator au arătat că producătorii nu respectă procentele de pe etichetă și există chiar posibilitatea ca în loc de brânză de oaie să cumpărăm brânză din lapte de vacă.

„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător :
-procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
-procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
-procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
-procent de proteină mai mic față de cel declarat;
-neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă ”, a mai arătat sursa citată.

sursa foto: ansvsa.ro