Acreditarea Spitalului Corabia, suspendată pentru șase luni. Ce spune managerul unității medicale

Acreditarea Spitalului Orășenesc Corabia a fost suspendată pentru șase luni, decizia fiind luată după ancheta ce a avut loc în cazul bătrânului filmat în timp ce era în genunchi pe holurile unității medicale, la începutul acestui an.

Managerul unității medicale din Corabia, Cristian Filip, a precizat că a fost stabilit un plan de măsuri. Astfel, protocoalele trebuie să fie revizuite, la fel și circuitul pacienților, iar personalul medical instruit.

„Suspendarea acreditării are legătură cu bătrânul, din cauza impactului în mass-media a primului caz, din 4 ianuarie. De atunci a fost dispusă suspendarea acreditării. Avem un plan de măsuri. Au fost stabilite neconformitățile descoperite cu ocazia evenimentului din 4 ianuarie și a fost stabilit un plan de măsuri. Trebuie să remediem aceste neconformități. Trebuie să revizuim protocoalele și procedurile aferente actului medical și circuitul pacienților, analiza aferentă acestora, inclusiv instruirea și evaluare personalului. Până vineri trebuie să transmitem planul de măsuri la ANMCS, către DSP Olt, către CAS și către Consiliul Local. Acreditarea a fost suspendată pentru șase luni. Noi suntem spital acreditat iar, în această perioadă, suspendarea nu are efecte juridice, doar trebuie să remediem neconformitățile”, a spus managerul.

Directorul CAS Olt, Sorina Oancea, a precizat că, în această perioadă, contractul de finanțare nu este afectat, însă, dacă unitatea medicală nu remediază toate problemele, poate suporta consecințele.

„Suspendarea acreditării a avut loc din 22 ianuarie. În această perioadă, care poate dura până la șase luni, unitatea medicală trebuie să raporteze săptămânal către ANMCS toate măsurile pe care le-a adoptat pentru remedierea neconformităților. Prevederea legală spune foarte clar că pe perioada suspendării acreditării, Ordinul președintelui ANMCS pentru acreditarea unității sanitare continuă să-și producă efectele juridice. Prin urmare, la acest moment, contactul cu CAS nu este afectat. În situația în care, la finele perioadei de monitorizare, ANMCS constată că nu au respectat planul de măsuri, atunci se ridică acreditarea și doar atunci pot suporta consecințe legate de contract”, a spus directorul CAS Olt, Sorina Oancea.

Bătrânul de 63 de ani, din Corabia, a ajuns, inițial, pe Secția de Ortopedie a Spitalului Corabia. Acesta a fost filmat în genunchi pe holurile Spitalului Corabia, cadrele medicale ignorându-l. Scurtul filmuleț a devenit viral pe rețelele de socializare, iar ministrul Sănătății a dispus controale la unitatea medicală de la malul Dunării.