Medicii de familie, prinși de CAS Olt că au prescris medicamente gratuite fără să respecte protocoalele. Unii nu stau la programul de lucru

Serviciul de Control al Casei de Asigurări de Sănătate Olt a efectuat, anul trecut, 225 verificări la furnizorii de servicii medicale. Astfel, au fost verificaţi 114 medici de familie, nouă furnizori de investigații paraclinice, patru furnizori de dispozitive medicale, 59 farmacii, opt stomatologi, un furnizor de asistență medicală de urgență și transport sanitar, 17 furnizori asistență medicală de specialități clinice, șapte controale au vizat asistența medicală spitalicească, iar trei controale au vizat asistența medicală de recuperare-reabilitare și programele naționale de sănătate.

Potrivit CAS Olt, principala neregulă descoperită a fost prescrierea de medicamente compensate și gratuite fără respectarea protocoalelor terapeutice.

Totodată, cei de la CAS Olt au mai găsit recepționarea eronată a unor medicamente (coduri CIM), au fost constatate servicii medicale raportate şi fără a fi consemnate în registrele de consultaţii sau pacienți care sunt internați în aceeași unitate sanitară prin spitalizare continuă şi în aceeaşi zi în care a beneficiat de servicii medicale în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi.

Mai mult de atât, medicii au acordat concedii medicale fără a respecta legislația în vigoare, iar mulți medici de familie nu au respectat programul de familie.

Din cauza neregulilor constatate, furnizorilor de servicii medicale le-a fost imputată suma de 151.810 lei.

„Urmare acțiunilor de control realizate, a fost imputată furnizorilor de servicii medicale contravaloarea serviciilor medicale raportate la CAS Olt cu nerespectarea prevederilor legale şi a obligaţiilor contractuale aceasta fiind în suma de 151.810,03 lei”, se arată într-un comunicat al CAS Olt.