„Generația Sparanghel”. Peste 6.000 de elevi din Olt nu sunt primiți la școală, pentru că dascălii lor nu s-au vaccinat

„Generația Sparanghel” se naște în acești ani ai pandemiei. Din „Generația Sparanghel” fac parte copiii de astăzi, care nu au avut acces la școală în contextul epidemiei, muncitorii de mâine în fermele de legume și fructe din Europa. Știm cu toții scandalul culegătorilor români de sparanghel, apărut chiar în plină criză sanitară!

Această generație se naște, în primul rând, prin măsurile aberante ce sunt aplicate de mai bine de doi ani în sistemul de învățământ românesc. Este cert, România va avea forță de muncă ieftină, dacă nu ai școală nici nu poți emite pretenții prea mari financiare când ajungi în fermele de legume din Europa, fie de sparanghel, de roșii sau de căpșune. Consecințele acestor ani în care copiii au stat acasă vor fi vizibile pe termen lung. Pentru mine, acest sistem online nu există și fac abstracție de el! Este falimentar pentru educația copiilor!

Din ciclul V-VIII, fiul meu a făcut doar clasa a V-a, anul de dinaintea izbucnirii pandemiei. În rest, cu mici excepții, a stat acasă, în așa zisa școală online. Din acest an 2021-2022, a făcut ceva mai mult de o lună de școală. Este clasa a VIII-a, iar la vară va susțin Evaluarea Națională. Școala lui din Slatina a fost la un pas să nu se deschidă pentru că procentul de vaccinare a fost, inițial, de 50 la sută. Din fericire, un dascăl s-a vaccinat vineri, iar procentul a urcat la 65,7 la sută, cursurile fiind reluate cu prezență fizică începând de astăzi, 8 noiembrie. Până la urmă este dreptul dascălilor să aleagă, așa cum aleg și celelalte categorii sociale.

În schimb, în județul Olt, 6.079 de elevi nu au acces la educație și sunt ținuți acasă pentru că dascălii lor nu s-au vaccinat. Practic, statul condiționează prezența la școală a elevilor cu vaccinarea cadrelor didactice. Însă sunt mulți dascăli care au trecut prin boală recent și nu se pot vaccina atât de repede, iar unii au contraindicație la vaccinare. Aceștia nu sunt prinși în statistică.

Potrivit datelor transmise de reprezentanții ISJ Olt, 24 de școli din județ sunt închise, copiii fiind în sistem online. Dacă dascălii din aceste unități de învățământ se vor mai vaccina săptămâna aceasta, iar procentul celor care primesc cel puțin o doză de ser împotriva COVID va ajunge la cel puțin 60 de procente, școlile și grădinițele s-ar putea deschide de la începutul săptămânii viitoare. Elevii rămân însă cu o pauză de trei săptămâni, aici fiind incluse și cele două săptămâni de vacanță forțată!

„Erau 27 de școli care nu aveau un procent al vaccinării de 60 la sută, dar la trei dintre ele s-au mai vaccinat și au trecut la sistemul cu prezență fizică. Este vorba despre Izvoarele, Schitu și GPP nr. 2 Slatina. Au rămas 24 de școli în online în care învață 6.079 de copii dintr-un total de peste 54.000 de elevi. Este un ordin de ministru pe care noi îl respectăm. Vorbim doar despre personal vaccinat cu cel puțin o doză, probabil că vor veni precizări și pentru cei care au trecut prin boală și sunt în perioada când nu se pot vaccina, plus cei care au contraindicații. Dacă mai sunt cadre didactice care se vaccinează în școli, scenariul se va schimba vinerea”, a spus purtătorul de cuvânt al ISJ Olt, Mirela Paraschiv.   

Astfel, elevii de la unitățile din Bărăștii de Vede (comuna Bărăști), Brâncoveni, Brebeni, Cârlogani, Corbu, Crâmpoia (procent de vaccinare de 33 la sută), Curtișoara, Liceul Tehnologic Drăgănești Olt (35 la sută), Făgețelu, Movileni, Oporelu, Perieți, Poboru, Liceul „Ștefan Diaconescu” Potcoava, Școala Gimnazială nr. 1 Slatina, Școala Sanitară „Carol Davila” Slatina (37,5 la sută), Școala Slătioara (57 la sută), Sprâncenata (36 la sută), Teslui, Topana, Vădastra, Vădăstrița, Liceul Tehnologic Vitomirești sunt ținuți acasă, pentru că dascălii lor nu au trecut pragul vaccinării.

Dragi părinți, treceți prin propriul filtru informațiile pe care le primiți, puneți întrebări reprezentanților unităților de învățământ, puneți presiune pe autorități să deschidă școlile. Încercați să faceți mai mult pentru copiii voștri. Școala a fost și trebuie să fie cu prezență fizică, pe de o parte pentru dezvoltarea copiilor din punct de vedere intelectual, prin informațiile pe care trebuie să le acumuleze, pe de altă parte, din punct de vedere socio-uman.

Dragi părinți, dacă nu veți avea bani să pompați în meditații, copiii nu vor avea nicio șansă la examene naționale sau la admiterea la facultate. Vor concura cu copii care au lucrat cu profesori față în față, pe banii părinților, în timp ce ai voștri au stat acasă.

Locul copiilor este în bănci! Statul trebuie să asigure teste gratuite, copiii să fie testați, iar cei sănătoși să fie în bănci, fără nicio zi de întrerupere!

foto: arhivă