Aparat de radiologie de ultimă generație, pe Secția de Neonatologie a Spitalului Slatina. Investiția de peste 100.000 de euro, prin intermediul proiectului „Prima respirație”

Aparatul de radiologie de pe Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina, vechi de două decenii, va fi înlocuit cu unul nou, de ultimă generație. Investiția de peste 100.000 de euro este realizată prin intermediul proiectului „Prima respirație”, propus de  Asociația Culturală Flower Power și finanțat de Fundația Vodafone România. Promotorul acțiunii de înlocuire a vechiului aparat de radiologie cu unul nou, digital-mobil, este medicul Lucica Alexe, șefa Secției de Neonatologie a Spitalului Slatina, care s-a implicat permanent în atragerea de sponsorizări și îmbunătățirea calității serviciilor medicale, mai ales că vorbim de cei mai mici pacienți îngrijiți la unitate medicală din Olt.

Prin proiectul „Prima respirație”, Asociația Culturală Flower Power susține, cu sprijinul Fundației Vodafone România, dotarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina cu un aparat de radiologie digital mobil care este absolut necesar activității de diagnosticare a nou-născuților și urmăririi în dinamică a aspectului radiologic pulmonar al acestora, fiind util și în diagnosticarea patologiilor de tip abdominal sau a sindromului malformativ. Pe parcursul proiectului, vor avea loc și activități de instruire a personalului medical în vederea folosirii acestuia și va fi pus în funcțiune noul echipament.

„În ultimii ani, cei șase medici ai Secției de Neonatologie de nivel II de la Spitalul Județean de Urgență Slatina lucrează cu un aparat de radiologie mobil depășit tehnologic, simțind din ce în ce mai mult presiunea numărului mare de nou-născuți prematuri care au nevoie de îngrijire medicală la Terapie Intensivă și de examinări paraclinice de specialitate. Aparatul de radiologie mobil folosit în prezent, acolo, are peste douăzeci de ani vechime, neputând să ofere gradul de claritate al aparatelor digitale folosite în secțiile cu acest specific și defectându-se frecvent. Durata reparațiilor este prelungită de lipsa pieselor și determină o siguranță precară în exploatare. Problema principală a medicilor este lipsa de claritate a aparatului actual în investigarea nou-născuților care au greutăți și dimensiuni mici. Din luna aprilie 2020, a fost inițiat și un procedeu medical nou, inserarea de catetere venoase centrale percutante la nou născuții tratați la Terapie Intensivă, aceste dispozitive neputând fi vizualizate în lipsa unui aparat digital cu raze X. La nivelul Secției de Neonatologie sunt tratați, de asemenea, nou-născuți cu detresă respiratorie care pot necesita intubație și ventilație mecanică sau ventilație non-invazivă. Monitorizarea în dinamică a bolii pulmonare a nou-născuților necesită obligatoriu radiografie cardio pulmonară, investigație în cazul căreia este nevoie, de asemenea, de un aparat de radiologie mobil”, se arată într-un comunicat de presă remis de Asociația Culturală Flower Power.

Deși secția a fost reamenajată și redimensionată, dotarea cu un aparat mobil de raze RX digital modern nu s-a putut realiza, ceea ce îngreunează monitorizarea și supravegherea optimă a micuților.

Proiectul se va derula pe baza unui parteneriat între Spitalul Județean de Urgență Slatina, Asociația Culturală Flower Power și Consiliul Județean Olt și face parte din programul ”Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, inițiat si finanțat de Fundația Vodafone România.

Proiectul va primi din partea Fundației Vodafone România o finanțare de 574.000 lei și are ca obiectiv general optimizarea actului medical și sporirea gradului de siguranță a nou-născuților prin facilitarea accesului personalului medical la tehnologie de înaltă performanță în activitatea de diagnosticare și derularea procedeelor medicale și are în vedere modernizarea Secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina. Totodată, CJ Olt asigura o cofinanțare de 10 la suta din valoarea totala a proiectului.

Secția de Neonatologie a unității medicale din Slatina  îngrijește, anual, aproximativ 1.500 nou-născuți din Olt, dar și din județele Vâlcea și Teleorman. Peste 25 la sută din nou-născuți sunt prematuri, având nevoie de îngrijire medicală în Terapie Intensivă, dar și de examinări paraclinice de specialitate.

Asociația Culturală Flower Power este o asociație non-guvernamentală fondată în 2013 ce are ca misiune implicarea artiștilor în educație și susținerea inițiativelor civice ale acestora, prin implementarea de proiecte de educație non-formală, proiecte culturale și umanitare.