Constantin Popescu, preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, a tras un semnal de alarmă privind situația în care se află ALRO Slatina, în contextul exploziei prețurilor la energia electrică.
Aluministul a precizat că ALRO a început deja campania de închidere a 30 de cuve de electroliză, ceea ce va duce la trecerea în șomaj tehnic a peste 1.000 de salariați.
„Vă informăm că începând cu data de 20 decembrie 2021, Uzina de Aluminiu a început campania de închidere a capacităţilor de producţie oprind peste 30 de cuve de electroliză, urmând ca în zilele următoare ALRO S.A. să-şi diminueze producţia cu 60% fapt ce va duce la trecerea în şomaj tehnic a peste 1000 de salariaţi din toate sectoarele pe care le deţine ALRO (Aluminiu Primar şi Aluminiu Prelucrat) şi ALUM TULCEA. În acelaşi timp, se încearcă găsirea de soluţii dacă va fi posibil, pentru menţinerea a 40 % din capacitate, aici fiind vorba de energie electrică care nu numai că nu se găseşte pe piaţă dar şi cantităţile de energie care sunt pe PZU ating preţuri astronomice depăşind suma de 2300 lei / MWh. Piaţa Zilei Următoare a devenit piaţa de referinţă, când ar trebui sa fie piaţa de reglaj. În această situaţie din care se pare, cel puţin în acest moment, că nu există nici o şansă de salvare. până la sfârşitul lunii martie, ALRO S.A. îşi va închide porţile oprind toate capacităţile de producţie de aluminiu primar. Închiderea lui ALRO S.A. va avea un impact major asupra taxelor şi impozitelor locale şi centrale, iar peste 20 de mii de angajaţi proprii şi din economia orizontala vor putea rămâne fără locuri de munca, fără nici un sprijin financiar, pur şi simplu vor merge către sărăcie şi foamete, ei şi familiile lor”, se arată într-un comunicat de presă semnat de liderul de sindicat Constantin Popescu.
Închiderea ALRO va afecta şi alte entităţi de producţie, precum ALTUR, PRYSMIAN, BISTRIŢA HIPROEB, I.C.M BUCUREŞTI, precum şi numeroase alte prese de extruziune care folosesc aluminiul de la ALRO precum DELTA ALUMINIU, ROLMIS, VIMETCO EXTRUSION.
Aluminiștii atrag atenția că închiderea ALRO va fi ireversibilă, pentru că redeschiderea unei hale de producție presupune o investiție de peste 150 de milioane de euro.
„Preţul speculativ al energiei electrice duce, inevitabil, la falimentarea mai multor întreprinderi româneşti, dar şi la falimentul financiar al populaţiei României. Vă informăm că închiderea lui ALRO S.A. este ireversibilă, redeschiderea capacităţilor de producţie închise, nu pot fi redeschise întru-cât nimeni nu va investi peste 150 de milioane de dolari în redeschiderea unei hale de electroliză, neavând siguranţa că peste două zile poate să rămână fără energie electrică neputând să producă aluminiu, iar banii să fie investiţi degeaba, nimeni nu se va supune unui asemenea risc. Închiderea Alro periclitează investii de 500 000 000 Euro planificate pentru următorii 5 ani, inclusiv pe cele pentru producţia de energie electrică, incluzând şi energia fotovoltaica”, se mai arată în comunicatul citat.
Președintele Sindicattului Liber Aluministul a arătat cu degetul spre companiile care produc energie electrică, spunând că ascund interese de grup.
„Vreau să prezint situaţia, artificial creată de către producătorii de energie electrică NUCLEARELECTRICA, HIDROELECTRICA şi COMPLEXUL ENERGETIC OLTENIA, care în mod vădit, foarte bine orchestrat, au dat şi creat falsa impresie că nu pot produce energie electrică, mai multă având o capacitate de producţie cu mult mai mică decât produc acum, folosind diverse tertipuri, lucru complet fals şi neadevărat, dar astfel, au reuşit să îşi pună în practică strategia: „DACĂ NU ESTE ENERGIE ELECTRICĂ TREBUIE SĂ FIE SCUMPĂ „. Aceste firme care tranzacţionează energia României sunt firme multinaţionale cu o serie de dedesubturi care ascund interese de grup, de a obţine preţuri cât mai mari la energia electrică vânzând la preţuri de nesuportat energia către industria românească care inevitabil va falimenta. Aceste firme nu fac altceva decât să-şi externalizeze profitul obţinut către ţările lor de provenienţă. Vă informez că firmele din U.E similare precum ALRO S.A. au posibilitatea de a încheia direct cu firmele producătoare contracte de furnizare a energiei electrice pe termene mult mai lungi, fapt care le conferă stabilitate şi siguranţă în a-şi dezvolta activitatea de producţie. Este foarte simplu de înţeles că lucrurile evoluează într-un sens deloc de dorit şi industria României va fi decimată ireversibil şi pentru totdeauna. Să nu uitaţi că şi noi românii dorim stabilitate financiară, locuri de muncă bine plătite, siguranţă pentru noi şi familiile noastre, justiţie corectă etc. Solicităm sprijinul tuturor instituţiilor statului abilitate în rezolvarea acestor probleme care nu sunt numai ale noastre ci ale ale întregii naţiuni, considerăm că elaborarea de legi care să pună măcar pe picior de egalitate consumatorii, producatorii şi traderii de energie, este singura solutie de evitare a colapsului”, a conchis preşedintele Sindicatului Liber Aluministul, Constantin Popescu.