Ministerul Agriculturii a lansat, pe 30 decembrie, în dezbatere publică Programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, fermierii având la dispoziție zece zile pentru a transmite propuneri și sugestii. Astfel, autoritățile au anunțat o subvenție de 4.000 de euro pentru fermierii care produc legume în cele două cicluri și care bifează toate condițiile.
Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, spune că fermierii nu trebuie să se bucure privind Ajutorul de minimis pentru legume în spații protejate din acest an, pentru că mulți vor reuși să ia doar 1.000 de euro. Legumicultorul din Pleșoiu s-a plâns de faptul că, în privința tomatelor, cantitatea impusă spre valorificare a fost dublată, adică 5.600 de kilogram la 1.000 de metri pătrați până pe 10 iunie, adică aproape 6 kg pe metrul pătrat.
„Sunt câteva legume care au fost incluse în program, unele au fost scoase, dar toate legumele introduse sunt pe ciclul II, asta ca noutate, vorbesc de fasolea urcătoare, spanac, ceapa verde și salată. Fermierul ar putea încasa 4.000 de euro într-un sezon, dacă cultivă două cicluri, însă cei mai mulți se vor încadra la acea mie de euro. Este o veste bună că am revenit la 3.000 de euro, suprafața a fost menținută, dar cantitatea cerută este de 5.600 de kilograme la tomate. Cantitatea a fost dublată. Aici este otrava, cantitatea și perioada de recoltare. Niciodată în România nu o să recoltăm tomate în martie și niciodată nu o să facem 6 kg pe metrul pătrat până pe 10 iunie. Este un șiretlic. Noi sperăm să fim chemați la consultări, dar cu siguranță vom transmite o adresă”, a spus Păunel.
Fermierul oltean spune că este aproape imposibil ca un fermier să scoată 6 kilograme de roșii pe metrul pătrat până pe 10 iunie, în condițiile în care se cer legume tot mai sănătoase, fără să fie stropite intensiv cu tot felul de chimicale.
„Vom cere să regândească cantitatea, pentru că 6 kilograme pe metrul pătrat înseamnă un ciclul întreg pe un an. Tot timpul, tomatele extratimpurii și timpurii sunt cunoscute pentru timpurietate, dar dau o cantitate mult mai mică, plus că această cantitate nu oricine o obține. Șase kg spre opt este vârful cât poate da o roșie. Să nu uităm că, din 2022, UE ne impune acele măsuri de mediu de reducere a insecticidelor și îngrășămintelor chimicale și oferă acele compensații, pentru că producțiile vor fi mult mai mici. Nu avem aceeași abordare, nu poți să ceri o cantitate foarte mare în acest context. Plus că toată lumea știe de criza îngrășămintelor chimice și a gazelor. Ne-am dori ca perioada de recoltare să se ducă până la 15 iulie, iar cantitatea să fie de trei-patru tone. Se vor face controale în ferme privind aplicarea îngrășămintelor chimice, Garda de Mediu. Pentru ca românii să mănânce sănătos, vom cere prelungirea recoltării până pe 15 iulie. HG vine mult mai din timp, dar sunt multe noutăți. Fermierii să fie atenți, să nu se bucure, pentru că vom avea două controale, vor veni la vizita în teren să vadă cultura, dar cu 7 zile înainte de recoltare ești obligat ca să-i chemi, dacă inspectorul nu evaluează că vei avea 6 kg pe metrul pătrat ești terminat. Este un măr otrăvit”, a adăugat Păunel.
În acest an, legumicultorii vor putea accesa schema de ajutor de minimis pentru tomate, cultivate în ciclul I sau II de producție, ardei gras, lung-kapia, cultivați în ciclul II de producție, castraveți, ciclul II de producție, fasole păstăi, ciclul II de producție, salată, ciclul II de producție, spanac, ciclul II de producție, ceapă verde, ciclul II de producție.
Producțiile minime prevăzute sunt următoarele:
a) 5600 kg/1000 mp pentru cultura de tomate;
b) 2000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia;
c) 5600 kg/1000 mp pentru cultura de castraveți;
d) 1500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 1440 kg/1000 mp pentru cultura de salata;
f) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;
g) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.
Valorificarea producțiilor se face în perioada 1 martie –10 iunie inclusiv pentru ciclul I de producție și respectiv 20 octombrie -9 decembrie, pentru ciclul II de producție.
În 2021, fermierii s-au putut înscrie doar pentru ciclul al II de producție și au primit 2.200 de euro, fiind obligați să valorifice o producției de 3.000 de kilograme la o suprafață de 1.000 de metri pătrați.
foto: arhivă