Concluzii în cazul bebelușului mort, la Maternitatea Slatina. Medic: Sepsis neonatal

Un bebeluș a murit, pe 13 martie, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Slatina, județul Olt, la doar șase zile după ce a fost născut. La două luni distanță, reprezentanții Spitalului Slatina au primele concluzii, după ce Comisia de decese intraspitalicești a analizat cazul și a întocmit un raport.

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Slatina, medicul Florin Popa, a precizat că această comisie a stabilit că bebelușul de doar câteva zile a murit în urma unui sepsis, adică o infecție.

Nu s-a stabilit însă dacă ar fi vorba despre un virus sau o bacterie, însă reprezentanții unității medicale nu exclud nici varianta ca bebelușul să fi avut o afectare pulmonară încă din pântecele mamei.

„La nivelul Spitalului Județean de Urgență Slatina avem o comisie de analiză a deceselor intraspitalicești, comisie ce a fost întrunită în două rânduri, într-un cadru extraordinar. Comisia a emis un raport preliminar, iar după ce am avut și rezultatele de la examenele histopatologice s-a emis un raport definitiv. Astfel, datele clinice, paraclinice și buletinul histopatologic conduc către următoarele concluzii: sepsis neonatal care, în pofida tratamentului de specialitate, a evoluat spre exitus, probabilitatea ca copilul să se fi născut cu o afectare pulmonară cu debut intrapartum este una destul de ridicată. Ne susținem opinia prin aspectul radiografiei, prin analizele-hemoleucogramă, gazele sangvine, scorul APGAR și starea clinică, însă nu am putut preciza etiologia, fie virală, fie bacteriană. Aș mai putea să adaug, conform protocoalelor existente pe Secția de Nenonatologie, tratamentul a fost unul corect instituit, ţintit, fapt dovedit şi de rezultatele bacteriologice”, a spus chirurgul plastician, Florin Popa.

Familia îndoliată a depus plângeri la Colegiul Medicilor şi la poliție, fiind solicitată şi o expertiză medico-legală.

Bebelușul a murit pe 13 martie, la Maternitatea Spitalului Județean de Urgență Slatina, la doar șase zile după ce a fost născut. Familia micuțului vrea să afle cine a greșit și de ce băiețelul s-a prăpădit, mai ales că sarcina a decurs fără probleme, nu au fost semnalate afecțiuni ale fătului pe parcursul monitorizării, iar greutatea la naștere a fost de peste trei kilograme.

Citește și: https://www.stirideolt.ro/2022/03/18/bebelus-mort-la-maternitatea-spitalului-slatina-mama-vreau-sa-aflu-cine-este-vinovat/