Director ALRO Slatina: „Situația este critică”. Prefectul de Olt: „Este vital pentru economia județului să facilităm funcționarea în continuare a marilor operatori economici”

Din cauza problemelor cu care se confruntă ALRO Slatina, sute de oameni fiind în șomaj tehnic, Prefectura Olt a organizat marți, 27 septembrie, o întâlnire la care au luat parte reprezentanți ai companiei, lideri de sindicat, prefectul de Olt, Florin Homorean, vicepreședintele CJ Olt, Ionuț Ivan, dar și reprezentanți ai mai multor instituții din județ.

Astfel, în cadrul Comisiei de Dialog Social Olt a fost dezbătută pe larg situația în care a ajuns Alro Slatina din cauza prețurilor extrem de mari la energia electrică și gaz.

Marian Cilianu, director de producție al ALRO Slatina, a precizat că situația este critică.

„Situația este critică în momentul de față, pentru că până la sfârșitul acestui an ne lipsesc 25 de megawați, acești 25 de megawați îi luăm din piața pe ziua următoare la prețuri din care nu se poate face nimic viabil, din punct de vedere economic. Un preț de 2.500 pe medie, 3.500 în spot înseamnă 500-600 de euro pe megawat, în condițiile în care noi suntem în competiție cu uzine care au energia la 40 de dolari sau euro pe megawatt sau 60 de euro pe megawat. Situația este și mai grea pentru anul viitor, discutăm la ce hale mai sunt în funcțiune, unde avem 52 de megawați lipsă, iar prețurile la care au fost achiziționați cei 95 de megawați, dacă am lua restul din ziua următoare, prețul aluminiul ar fi la 6.500-7.000, LM fiind la 2.100. LM înseamnă prețul aluminiului la Bursa de la Londra. Problema este de lipsa de cantități. Se vinde energie pe 2025, pe 2023-2024 se pare că nu mai este energie disponibilă. Este o suveică a prețurilor. Noi, anul trecut, am produs 50 megawați, dar s-au vândut 80 de megawați, sau rostogolit 30 de gicawați din energie s-au vândut între traderi să se piardă urma. Situația și mai critică este la gaze naturale, unde pe luna următoare nu am reușit să cumpărăm. Cumpărăm de pe o zi pe alta, iar pentru cele trei luni rămase și anul viitor nu am achiziționat nimic. Prețul aluminiului a scăzut, dacă la începutul anului se vindea cu 3.500, 3.900, acum discutăm de un preț de 2.100”, a spus Cilianu.

Acesta a mai spus că nu se discută, la acest moment, despre închiderea definitivă a ALRO, însă se ia în calcul ca oamenii să mai fie ținuți în șomaj tehnic.

 „Pe dezbatere publică, ALRO trimite permanent observații la legi. Avem demersuri care s-au făcut până acum, scrisori pe care le trimitem către toți factorii de răspundere, toți deputații de Olt, de Tulcea, către ministrul Energiei, ministrul Economiei. Nu se discută de închiderea definitivă și încercăm să supraviețuim, căutăm soluții. Încercăm să mărim capacitatea de topire deșeuri, astfel încât să facem un mix între aluminiul electrolitic și deșeuri, și să scădem prețul. Este o investiție în curs, foarte avansată, primul cuptor va fi pus în funcțiune anul viitor în martie, al doilea va fi undeva în august, astfel încât să scădem prețul produselor care le vindem. Da, șomajul tehnic mai este luat în calcul, de disponibilizări nu discutăm deocamdată. De șomaj tehnic, da. În mod normal, dacă Europa ar merge bine și ar fi comenzi, n-ar trebui să trimitem în șomaj tehnic decât niște oameni din Electroliză și ceva de la Anozi. Dar principalele sectoare, Turnătorie și Aluminiu Prelucrat, n-ar trebui să fie afectate”, a adăugat inginerul Marian Cilianu.

La rândul său, sindicalistul Constantin Popescu a spus că se fac eforturi pentru ca salariații să nu fie dați afară.

„Managementul intenţionează să nu dea afară şi încearcă să facă eforturi susţinute de a ţine şi cele două hale de Electroliză. Dacă cele două hale de Electroliză dispar, vor dispărea următoarele sectoare: Anozi, Asamblare Anozi, jumătate din redresori, Turnătoria care este mai mult de jumătate închisă. Vom rămâne, practic, cu turnătoria mixtă. Ca să topim cutii de bere, țevi de irigații și așa mai departe. Nu vom mai fi întreprindere de aluminiu. Apreciez, suntem pe aceeași linie, facem eforturi extraordinare de a ține oamenii și de a nu crea panică. Noi… ne putem închide azi, pentru că asta este situația. Situația lu ALRO este dezastruoasă, nimeni nu știe ce se va întâmpla mâine”, a declarat președintele Sindicatului Liber „Aluministul”.

Prefectul de Olt, Florin Homorean, spune că este vital ca ALRO, marii operatori economici în general, să funcționeze în continuare.

„Am convocat reprezentanții societății comerciale ALRO SA, cât și reprezentanții sindicatelor reprezentative din cadrul acestui operator economic pentru a analiza în cadrul Comisiei de Dialog Social Olt problemele cu care se confruntă în privința asigurării resurselor energetice necesare activităților industriale, dar și pentru a identifica soluții care să protejeze locurile de muncă. Domeniul în care funcționează acest operator economic, sectorul «metale comune și articole din acestea», a avut o contribuție de peste 53% la totalul exporturilor înregistrate la nivelul județului Olt. Este vital pentru economia județului să facilităm funcționarea în continuare a marilor operatori economici, fapt pentru care vom promova către Guvernul României necesitatea identificării unor soluțiile durabile de asigurare a resurselor energetice pentru platforma industrială a municipiului Slatina”, a declarat prefectul de Olt.