Centrul de Excelență pentru Resurse Comunitare a lansat miercuri, 28 septembrie, proiectul „Soluții Integrate de Ocupare pentru tinerii NEETs din Regiunea Sud-Vest Oltenia”, urmând a fi organizate cursuri gratuite de agricultor, competențe digitale sau antreprenor.
La aceste cursuri pot participa tineri, cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani, care sunt șomeri sau nu sunt înscriși la o formă de învățământ.
Tinerii vor primi subvenții pentru participarea la aceste cursuri, după cum urmează: 1.800 de lei pentru cursul de agricultor, 600 de lei pentru cursul de competențe digitale și 300 de lei pentru cursul de competențe antreprenoriale. Condiția este ca tinerii să frecventeze fiecare oră de curs, subvenția fiind de 5 lei pe oră.
Totodată, 11 tineri vor primi până la 25.000 de euro pentru înființarea unei afaceri.
Managerul de proiect, Dan Ieremia, a precizat că obiectivul este reducerea numărului de șomeri și îmbunătățirea gradului de cunoștințe.
„Acest proiect se adresează, în principal, tinerilor, între 16-29 de ani, le oferim cursuri atât de calificare, cât și de perfecționare în antreprenoriat și posibilitatea ca 11 dintre ei să-și deschidă chiar și o firmă cu ajutorul unei subvenții de până la 120.000 de lei. Obiectivul este să reducem numărul de șomeri din cadrul tinerilor și să îmbunătățim gradul de cunoștințe al acestora, în domenii căutate la acest moment pe piață. În toate județele din sud-vest Oltenia se implementează acest tip de proiecte, unele chiar de un an, trebuie să vedem unde mai există disponibilitate din partea tinerilor, pentru că sunt eligibili cei care nu s-au înscris la nicio formă de învățământ sau nu au un loc de muncă. În județul Olt avem unul dintre parteneri, așa că am început de aici, de la Slatina, implementarea acestui proiect. Avem cursuri de agricultor, mai exact crescător de animale și culturi vegetale, avem și curs de agent de securitate, tapițer, iar pentru nivelul superior curs de digitalizare și curs de antreprenoriat. Putem să autorizăm și alte cursuri, dacă avem solicitări. Acestea se organizează online pentru cursurile de digitalizare și antreprenor, iar pentru agricultor la sală, vor face și practică într-o fermă”, a declarat managerul de proiect.
Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a precizat că este important ca tinerii care abandonează școala sau cei care nu reușesc să ia Bacalaureatul să fie îndreptați spre piața muncii.
„Este important să avem cursuri de formare profesională pentru tinerii din sud-vest Oltenia. Cursul de agricultor este complet, cuprinde ramura zootehnică, cât și partea de horticultură și cultură mare. Tinerii trebuie să învețe să-și facă singuri o afacere. După ce fac aceste cursuri, vor primi o diplomă recunoscută, iar o parte dintre ei pot participa la un concurs cu planul de afaceri, unde pot câștiga o finanțare de 25.000 de euro, în orice domeniu, mai puțin pe partea de agricultură. Asociația Producătorilor Agricoli Olt și Asociația de Dezvoltare Intracomunitară, la care președinte este Adrian Dumitrache, sunt partenere în acest proiect. Ne bucurăm că am reușit să aducem această finanțare în județul Olt, să continuăm această activitate de formare continuă a tinerilor. Foarte mulți tineri abandonează școala, unii nu iau Bac-ul, atunci trebuie să-i îndreptăm către piața muncii. Sperăm ca acesta să fie un proiect de bun augur. Pe lângă faptul că tinerii primesc o diplomă de calificare, ei vor primi o subvenție, 5 lei pe oră, în funcție de tipul de curs”, a spus Ion Păunel.
Proiectul este finanțat prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axa Prioritară 1: Inițiativa locuri de muncă pentru tineri, Prioritatea de investiții 8.ii, Obiectiv specific 1.1, 1.2.
Valoarea finanțată a contractului este de 4,860.655 lei.
Proiectul a fost lansat miercuri, 28 septembrie, la Slatina, fiind prezenți reprezentanți ai AJOFM Olt sau de la Fiscul oltean.