Numărul donatorilor de sânge a scăzut. Medic: „Secțiile de Oncologie sunt pline, sunt multe traumatisme și accidente rutiere”

Coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina, medicul Ramona Lesnic, a precizat că numărul donatorilor de sânge este într-o continuă scădere, iar comenzile venite din partea unităților medicale nu pot fi onorate.

Medicul spune că secțiile de Oncologie din țară sunt pline de pacienți, mulți dintre ei tineri, sunt din ce în ce mai multe accidente rutiere, iar numărul celor care trec pragul Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina a scăzut considerabil.

„Din păcate, numărul donatorilor este într-o continuă scădere comparativ cu solicitările spitalelor, a unităților de transfuzie, în componente de sânge. Poate pentru că este toamnă, pentru că oamenii sunt la munca câmpului, studenții au început cursurile, numărul de donatori a scăzut drastic și facem față foarte greu comenzilor de la spitale. Trebuie să luăm în considerare și faptul că există o gamă largă de patologii, din păcate, de la vârste din ce în ce mai tinere. Secțiile de Oncologie sunt pline, sunt foarte multe traumatisme și accidente rutiere, bolile de sânge sunt des întâlnite. Avem nevoie de aceste componente de sânge și de masă trombocitară, ce se recoltează doar de la donatorii fidelizați, nu putem să recoltăm de la prima donare. Ca să supraviețuim, numărul donatorilor ar trebui să fie de minimum 30 de persoane să ne treacă pragul, în fiecare zi. Sunt doar 10-15-20 de persoane pe zi. Nu putem să onorăm toate comenzile de la unitățile de transfuzie”, a declarat doctorul Ramona Lesnic.

Medicul face un apel către cetățenii județului să vină să doneze sânge, pentru ca pacienții aflați în suferință să fie ajutați.

„Apelăm la donatorii noștri fidelizați, la tinerii ce vin să doneze pentru prima dată, să nu ne uite. Apelăm la colegii noștri medicii de familie, care au pe listele de capitație oameni sănătoși, începând cu vârsta de 18 ani să-i îndrume spre cel mai apropiat centru de transfuzii. Apelăm la medicii specialiști din spitale, să facă promovarea donării de sânge măcar în rândul aparținătorilor pacienților din spitale. Apelăm la toți cetățenii din județ, să vină să doneze sânge! Din păcate, acum ne confruntăm cu un deficit chiar pe grupele pozitive, 0 pozitiv, A pozitiv. Pacienții sunt și ei de aceeași grupă și se solicită câte 10-15 produse din fiecare grupă de sânge și nu putem să facem față”, a adăugat coordonatorul Centrului de Transfuzie din Slatina.

Medicul a dat exemplul Spitalului Județean de Urgență Slatina ce a solicitat sânge pentru trei pacienți, comanda fiind onorată joi, 13 octombrie. Astfel, au avut nevoie de sânge două gravide, ce sunt programate la cezariană, și un pacient oncologic, pentru care s-a solicitat masă trombocitară.

„Deja sunt câteva comenzi pentru trei pacienți de la Spitalul Slatina, două gravide, ce au nevoie de ajutor și sunt programate la cezariană, și masă trombocitară pentru un pacient oncologic. Am onorat comanda, am avut. Ne ajutăm reciproc cu alte centre din țară. (…) Nu aș putea să spun de ce a scăzut numărul donatorilor. A fost o perioadă grea, când tichetele de masă nu s-au mai dat pe suport de hârtie, au fost date pe aceste carduri, însă firma câștigătoare a licitației a fost copleșită de comenzile tuturor centrelor de transfuzie din țară și nu a putut face față comenzilor și atunci aceste tichete au venit mai târziu. Unii oameni au rămas să doneze, chiar dacă nu au primit aceste tichete în momentul donării, alții s-au întors din drum. Acum ne-am redresat, la fiecare donare se dă tichetele de masă și oamenii beneficiază de drepturile legale după donarea de sânge”, a conchis medicul Ramona Lesnic.

Medicul Ramona Lesnic, coordonatorul Centrului de Transfuzie Sanguină Slatina