Pacientul de 68 de ani, confirmat cu botulism, a murit. DSP Olt: „În ciuda eforturilor medicilor și a administrării serului antibotulinic”

Bărbatul de 68 de ani, din Slatina, confirmat cu botulism pe 14 noiembrie, ce se afla în stare gravă pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Slatina, a murit în această dimineață, 16 noiembrie.

Anunțul a fost făcut de DSP Olt, care a transmis că bărbatul nu a putut fi salvat, deși i s-a administrat serul antibotulinic, iar medicii au făcut eforturi mari pentru a-l salva.

„Pacientul de sex masculin , în vârstă de 68 ani, din Slatina, confirmat cu diagnosticul de botulism, în data de 14.11.2022, internat în Secția ATI la SJU Slatina, a decedat în data de 16.11.2022, ora 8.50, în ciuda eforturilor medicilor și a administrării serului antibotulinic înaintea confirmării cazului ( la momentul suspiciunii)”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Date despre caz

Pacientul a ajuns pe 7 noiembrie pe Secția de Neurologie a Spitalului Slatina, însă medicii au bănuit că au în față un nou caz de botulism, după ce familia a anunțat că bărbatul mâncase, pe 6 noiembrie, brânză, ou fiert, carne de porc cu mămăligă, dar și pește macrou.

„În după-amiaza zilei de 12 noiembrie2022, în Serviciile de Specialitate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina s-a pus suspiciunea de botulism, la un pacient în vârstă de 68 ani, cu domiciliul în mediu urban. Pacient internat în data de 7 noiembrie 2022 în Secția de Neurologie, cu diagnosticul: tetrapareză în observație etiologică. În data de 8 noiembrie 022, pacientul este transferat în Secția de Terapie Intensivă (insuficiență respiratorie acută), unde se intubează și după ventilație iese din comă. Din informațiile preliminare obținuțe de la aparținători (soție): în meniul consumat în data de 6 noiembrie 2022 erau cuprinse și  brânză, ou fiert, carne porc, mamăligă cu pește macrou prăjit în ulei piept de pasăre (cocoș)”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSP Olt, la începutul acestei săptămâni.

Specialiștii Institutului Cantacuzino București au emis buletinul de analiză pozitiv pentru toxină botulinică pe 14 noiembrie.

„După momentul suspectării  pentru botulism, se stabilește recoltarea serului (proba biologică de la pacient), în vederea determinării toxinei botulinice la Institutul Cantacuzino București, proba trimisa  la I.C. in dimineata zilei de 13.11.2022 ).  In dimineata zilei de 14.11.2022 Institutul Cantacuzino București a emis Buletinul de Analiza, cu rezultatul pozitiv pentru toxina botulinică în ser.

Menționăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului ( 06.11.2022 ) și data emiterii suspiciunii ( 12.11.2022 ), precum și lipsa din gospodărie a alimentelor consumate ( nu sunt identificate documente  de achizitie  a produselor)”au mai transmis reprezentanții DSP Olt.

Este al doilea pacient din județul Olt ce a murit din cauza infecției cu toxină botulinică, după ce un bărbat de 58 de ani, din comuna Strejești, a murit pe 21 septembrie, la Spitalul Județean de Urgență Slatina.

La ora transmiterii acestei știri, DSP Olt nu a comunicat dacă au venit rezultatele pentru bărbatul de 39 de ani, pentru care există suspiciuni de botulism.