Procurorii olteni descriu modul cum operau grupările „PAPANU”, „TEODORESCU”, „ALBANEZII” și „JOIA”, în furtul de produse petroliere

Șase persoane, cu vârste cuprinse între 21-47 de ani, au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile, în dosarul furtului de produse petroliere. Procurorii olteni spun că în acest furt sunt implicate grupările „PAPANU”, „TEODORESCU”, „ALBANEZII” și „JOIA” și descriu în detaliu modul cum operau.

Astfel, procurori ai Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au dispus, prin ordonanţele din data de 24 noiembrie 2022, luarea măsurii controlului judiciar faţă de următorii inculpaţii:

– C.I.R., în vârstă de 29 ani, din Or. Potcoava, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1- 229 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. a din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– F.D., în vârstă de 46 ani, din Com. Icoana, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev și ped de art. 48 rap. la art. 228 alin 1- 229 alin 1 lit b și alin 3 lit a din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.Pen. şi constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– M.G., în vârstă de 47 ani, din Com. Corbu, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev și ped de art. 48 rap. la art. 228 alin 1- 229 alin 1 lit b și alin 3 lit a din C.Pen., constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen. și abuz în serviciu, faptă prev. și ped. de art. 297 alin. 1 din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 și art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– N.M.V., în vârstă de 24 ani, din Or. Potcoava, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de complicitate la furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 48 rap. la art. 228 alin 1- 229 alin 1 lit b și alin 3 lit a din C.Pen., cu aplic.art.35 alin.1 C.Pen., tăinuire, faptă prev. și ped. de art. 270 alin. 1 din C.Pen.,  cu aplic. art.35 alin.1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic  art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– T.A.S., în vârstă de 44 ani, din Com. Icoana, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1 – 229 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. a din C.Pen., cu aplic. art.35 alin.1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen., cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen.;

– T.S.S., în vârstă de 21 ani, din Com. Corbu, jud. Olt, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt calificat, faptă prev. și ped. de art. 228 alin. 1- 229 alin. 1 lit. b și alin. 3 lit. a din C.Pen., cu aplic art. 35 alin. 1 C.Pen. și constituire a unui grup infracțional organizat, faptă prev. și ped. de art. 367 alin. 1 și 3 din C.Pen.,  cu aplic. art 38 alin. 1 din C.Pen..

Procurorii olteni descriu modul cum activau grupările „PAPANU”, „TEODORESCU”, „ALBANEZII” și „JOIA” în furtul de produse petroliere.

În fapt, s-a reţinut că, SC OMV Petrom  SA a sesizat organele judiciare cu privire la faptul că, în perioada 2020 – 2022, la nivelul Unității de Afaceri Zone de Producție – Zona de Producție Muntenia de Vest a OMV Petrom S.A., pe raza județului Olt, au fost înregistrate un număr de 47 de incidente de securitate dintre care 44 au avut ca obiect produsul petrolier (10 s-au materializat prin sustrageri, iar 34 au reprezentat tentative), 3 dintre acestea au reprezentat fapte de distrugere și sustragere a camerelor de supraveghere, component ale sistemului CCTV instalat la anumite sonde.  

Astfel, în urma monitorizării activităţii infracţionale pe această zonă s-a stabilit că,  în perioada iulie 2020 – ianuarie 2021, a fost sustrase produse petroliere, principalele obiective vizate  fiind sondele 2013, 456 , 459 , 486 , 628 , 1095 , 1134 Bacea.

În intervalul  menționat au fost înregistrate  peste 54 de cazuri în care sondele respective au fost  găsite deschise în scopul  colectării produsului petrolier.

În urma investigaţiilor efectuate s-a stabilit existenţa mai multor grupări care acţionau şi colaborau în zonele menţionate, respectiv Gruparea „PAPANU”, al carui lider este numitul C.P.V., ş.a., din orasul Potcoava, judetul Olt, Gruparea „TEODORESCU”, formata din T.C. şi T.S., ş.a.,  din comuna Icoana, judetul Olt (grupare ce sustrage produs petrolier și echipamente sonde), Gruparea „ALBANEZII”  compusa din  N.M., ş.a., din orasul Potcoava, Gruparea „JOIA”  compusa din J.A.M., ş.a., toţi din comuna Icoana, judetul Olt.

Grupările au obținut date cu privire la persoanele care se aflau în serviciul de pază al sondelor de la angajați ai firmelor ce desfășoară activități în legătură cu extragerea produsului petrolier, facilitându-și astfel activitățile infracționale de sustragere a produselor petroliere.

Tot în scopul sustragerii de produse petroliere a fost obținut sprijin și din partea unui angajat al firmei de mentenanță a instalațiilor petroliere ce aparțin OMV Petrom. Autorii au valorificat produsele sustrase la diferite persoane prin intermediari sau direct către beneficiari. Astfel, au fost identificați mai mulți cumpărători care ar putea avea la domiciliu sau în alte locații, produs petrolier provenit din furt”, se arată într-un comunicat de presă remis vineri, 25 noiembrie, de către Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

Totodată, în perioada 2020 – 2022, aceste grupuri au acționat pe raza zonei petroliere Ciurești exploatată de către SC OMV Petrom SA. 

„Cu ocazia verificărilor au fost identificate montate pe conducta OMV Petrom LACT Bădești-Parc 4, un număr de două instalații artizanale prin care membrii Grupării „Teodorescu”, inclusiv membrii Grupării „Nedelea” au sustras produs petrolier.

În cauză se continuă investigaţiile pentru lămurirea în totalitate a împrejurărilor în care au fost comise faptele, precum şi pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a tuturor participanţilor”, se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit IPJ Olt, persoanele ar fi folosit un mod deosebit de operare, prin folosirea unui autoturism special adaptat pentru comiterea faptelor, folosirea de cagule și distrugerea sistemelor de supraveghere ale persoanei vătămate.

În urma perchezițiilor ce au avut loc miercuri, 23 noiembrie, au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, aproximativ 20 de tone de produs petrolier.