1.400 de lei, sprijin pentru plata facturilor la energie. Cine sunt beneficiarii

Guvernul României a anunțat un sprijin pentru plata facturilor la energie, pentru persoanele vulnerabile. Ajutorul are forma unui card emis pe suport de hârtie, cu care se pot plăti facturile de energie (total sau parțial). Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare (prin mandat poștal, pentru plata serviciilor de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Pot fi plătite atât facturi curente, cât și restante, doar pentru locul de consum de la domiciliul beneficiarului.

Astfel, cu un card se pot face mai multe plăți către mai mulți furnizori, până la epuizarea sumei.

Pot beneficia de acest ajutor: pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv, pensionarii de invaliditate (cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv), persoanele cu handicap, accentuat sau mediu (cu venituri sub 2.000 de lei, inclusiv), familia cu alocație de susținere, familia sau persoana cu ajutor social.

„Am aprobat, printr-o ordonanță, procedurile și mecanismele prin care consumatorii vulnerabili vor intra în posesia voucherelor pentru energie, așa încât să ne asigurăm că toți consumatorii vulnerabili vor beneficia la timp de compensarea facturilor la energie.
Sunt aproximativ 4 milioane de români care se încadrează în criteriile de acordare a acestui sprijin pentru energie în valoare nominală de 1.400 lei, distribuit în două tranșe, menit să acopere o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Am aprobat, de asemenea, calendarul de rambursare a acestei scheme de sprijin care se adresează persoanelor vulnerabile, având în vedere că o parte din aceste sume vor fi asigurate prin fonduri de la UE”, a declarat joi, 12 ianuarie, premierul Nicolae Ciucă.

Venitul lunar total de la nivelul locuinței (punctul de consum) se împarte la numărul celor din familie, iar suma rezultată trebuie să fie mai mică de 2.000 de lei.

Potrivit autorităților, de acest ajutor pot beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării.

„Ajutorul va fi distribuit în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare: în februarie 2023 și în septembrie 2023;

Se pot plăti o parte din cheltuielile cu energia, indiferent de natura acesteia: energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleţi şi alte materiale de încălzire. Aproximativ 2,8 milioane de gospodării vulnerabile vor fi ajutate pentru a trece mai ușor peste această perioadă”, arată Guvernul României.

sursa foto: Facebook Guvernul României