Cabinetele medicilor de familie și secțiile de Pediatrie din unitățile medicale din Olt sunt luate cu asalt, în această perioadă, pentru că tot mai mulți copii au infecții respiratorii. Medicii evaluează pacienții, iar cei mai mulți primesc rețete pentru a fi tratați la domiciliu de către părinți. Cu rețeta în mână, părintele ia la rând farmaciile din Slatina pentru a căuta medicamentele prescrise de către medic. Șansele să le găsească pe toate într-o singur farmacie sunt nule, în această perioadă.
Președintele Colegiului Farmaciștilor Olt, Luiza Drăgoi, a precizat că lipsesc antibioticele pentru copii, iar părinții sunt nevoiți să meargă la mai multe farmacii pentru a putea să ia toată rețeta prescrisă de către medic. Stocurile farmaciilor se epuizează rapid, iar șansele ca părintele să nu găsească antibioticele prescrise sau chiar suspensiile pentru reducerea febrei sunt foarte mari.
„Situația în Slatina, în județul Olt este fel ca peste tot în țară. Ne vin medicamente, dar în cantități foarte mici. Cu antibioticele este foarte greu, în rest, mai producem și noi în țară Paracetamol, suspensii care conțin Ibuprofen, le mai găsim. Cea mai mare problemă rămâne cu antibioticele, chiar și la Tamiflu, ce s-a terminat de o săptămână și, din păcate, nu-l mai găsim. Nu avem cum să le onorăm rețetele (n. red. – părinților), se plimbă săracii prin mai multe farmacii. Oamenii erau obișnuiți ca o rețetă să o ia dintr-un singur loc. Acum văd și ei că efectiv nu au cum să mai completeze într-un singur loc. De exemplu, picăturile care se folosesc foarte mult acum la aerosoli, de pus în nas, în urechi, că sunt otite ca și complicații, sunt multe probleme pe perioada rece, nu se găsesc. Nu avem de unde să-l luăm! Am văzut că s-a luat decizia să se blocheze la export o anumită gamă de produse, pentru că acest export paralel blochează aprovizionarea din țară, este un export legal, intracomunitar. Problema este mai complexă. Pentru UE prețurile sunt foarte mici, deși pentru România prețurile par mari. Și atunci încurajează acest export paralel, pentru că pleacă de aici cu 3 lei și se duc în UE cu 30 de lei. Evident că marile companii vor lăsa în România un minimum de produse, restul îl export pentru acest profit”, a spus farmacistul Luiza Drăgoi.
Astfel, s-a ajuns ca părinții să fie nevoiți să meargă și în 10-12 farmacii pentru a căuta suspensiile prescrise, criza fiind practic fără precedent. Farmacistul Luiza Drăgoi a precizat că problemele apar și de la medicii de familie care prescriu antibiotice ce nu există pe rafturile farmaciilor. Sunt însă și doctori care sună la farmacie, pentru a ști daca produsul pe care vrea să-l prescrie există pe stoc.
„Este greu să ne aprovizionăm cu cantități mari. Eu am cumpărat în august și de atunci am acum produsul, dacă îl ceream în septembrie nu avem de unde să-l iau. De exemplu, spray-ul de gât pentru adulți nu există. Mi s-a spus că acele capete pulverizatoare se produceau în Ucraina, au produsul, substanța, dar nu se poate ambala. Aici sunt alte probleme! Din discuțiile cu producătorii, va fi din ce în ce mai mare o criză de substanțe, în special de antibiotice. Problema este China, pentru că materiile prime veneau de acolo. Acolo se produceau cu un cost, în alte state vor fi alte costuri. Nu găsim substanțe. Noi avem laborator în farmacie, noi mai preparăm din produse, de exemplu Betabioptal, îl prepar pentru aerosoli, pentru nas și ureche, nu îl pot face steril pentru picături de ochi. Noi am încercat să ne adaptam și să mai producem din ele. Alginul, care intră pe rețetă, nu l-am mai văzut… Nurofenul pentru copii l-am terminat, am avut săptămâna trecută, am primit, după câteva luni, 100 de flacoane, dar a dispărut într-o săptămână. Am primit și Panadol, nu era din iulie, am primit 100 de flacoane, nu intră pe rețetă. La aceste produse nu ne mai panicăm, pentru că producătorii români au început să facă și ei și nu sunt foarte scumpe, din contră sunt la jumătate de preț. Cu antibioticele sunt probleme, pentru că nu prea avem cu ce să le înlocuim. Ar trebui și medicii să se informeze mai bine, pentru că sunt mulți ce prescriu, deși omul nu are de unde să-l ia, încearcă să te adaptezi. Oamenii se enervează, se plimbă prin 10-12 farmacii, devine epuizant, stresant. Copilul este bolnav acasă și tu umblii prin atâtea farmacii!!! Sunt medici de familie care dau telefoane la farmacie și întreabă dacă există produsul pe care vor să-l prescrie. Mai ales într-o asemenea criză. Este o criză fără precedent cu suspensiile. Acum un an și jumătate, suspensiile pentru copii ne-au expirat. Această criză a apărut și din cauza previziunilor firmelor importatoare și producătoare, care au avut istoricul 2020-2021. Dar în această perioadă, am fost izolați, urma să ne expire Nurofenul suspensie în farmacie. Am fost la limită, nu se consumau, stând în case, nu au fost viroze…Nu a fost previzionat un consum atât de mare”, a adăugat farmacistul Luiza Drăgoi.
foto: prezentare generală, medicamente