DSVSA Olt verifică dacă se aplică „Legea Laptelui” în supermarketuri

DSVSA Olt (foto sediul din Slatina) a anunțat că va participa la controalele din supermarketuri, încercând să-i consilieze pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin ca urmare a punerii în aplicare a Legii laptelui și a produselor lactate.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Olt informează că va participa în colaborare cu inspectori ai ANPC și ANAF, în echipe mixte, la controale în hypermarket-uri/supermarket-uri și magazine alimentare, pentru a-i informa și consilia pe operatorii economici cu privire la responsabilitățile ce le revin, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 307/2022 .
Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor contribuie în funcționarea Observatorul laptelui și al produselor lactate, prin furnizarea de date, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor, alături de alte instituții ale statului responsabile, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

Potrivit DSVSA Olt, observatorul laptelui și al produselor lactate este un mecanism înființat în acord cu reglementări europene, care va monitoriza piaţa laptelui de vacă, bivoliţă, oaie, capră şi piaţa produselor lactate, prin centralizarea datelor de pe piaţă, dar şi prin urmărirea și analizarea tendinţelor din ţara noastră privind producţia şi echilibrul dintre cerere şi ofertă, inclusiv din perspectiva costurilor de producţie.

Astfel, agenților economici li se va aduce la cunoștință faptul că produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, produsele alimentare/specialitățile din grăsimi hidrogenate/vegetale pot fi comercializate într-un spaţiu de prezentare și vânzare bine delimitat, pe rafturi separate faţă de laptele şi produsele lactate autentice, cu informarea explicită către cumpărător a conţinutului acestor produse .

De asemenea, se va verifica modul de etichetare și prezentare a produselor alimentare în locul în care sunt expuse, precum și alte informații oferite în legătură cu acestea, prin orice mijloc de informare în masă, care nu trebuie să inducă în eroare consumatorii.

Aceste prevederi se aplică și în cazul meniurilor și rețetelor mâncărurilor, produselor de patiserie, de pizzerie, de fast-food și de cofetărie și al produselor culinare din alimentația publică la prepararea cărora s-au utilizat produse pe bază de lapte cu adaos de grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate.

Meniurile unităților de alimentație publică vor menționa toate produsele lactate fabricate cu grăsimi și/sau proteine, altele decât cele lactate, folosite ca atare sau în combinații sau ca ingrediente în produsele de bază folosite în rețete.

La finalizarea acțiunilor de informare la fața locului, medicii veterinari oficiali, în colaborare cu inspectorii ANPC și ANAF, dacă vor identifica neconformități legate de aplicarea Legii nr. 307/2022, vor stabili măsuri și termene cât mai scurte pentru conformare.
În situația în care se vor depista abateri grave se va dispune suspendarea activității unității respective până la remedierea deficiențelor, se vor aplica sancțiuni în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2022”, se mai arată în comunicatul DSVSA Olt.