„Școala Altfel”, la Liceul „Nicolae Titulescu” Slatina: „Cum funcționează instituțiile publice locale”. Zeci de elevi, în biroul președintelui CJ Olt

În cadrul Săptămânii „Școala Altfel”, profesoarele de la catedra de istorie de la Liceul „Nicolae Titulescu” Slatina, Florentina Ciobanu și Anca Burciu, și directorul unității de învățământ, profesoara Adina Gruia, au vrut să le arate elevilor din clasele a X-a și a XI-a cum funcționează instituțiile publice locale, Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt, și cum sunt adoptate proiectele de hotărâre de la nivelul celor două instituții.

Astfel, în cadrul Proiectului Educațional „Cum funcționează instituțiile publice locale-vizită la Primăria Slatina și Consiliului Județean Olt”, liceeni de la Liceul „Nicolae Titulescu” Slatina au vizitat sala în care se desfășoară ședințele Consiliului Local Slatina, de pe Dealul Grădiște, unde reprezentantul Serviciului Administrație Publică Locală (APL) din cadrul Primăriei Slatina, Florina Soreață, le-a explicat cum este alcătuit forul decizional, ce atribuții au consilierii și cum sunt adoptate proiectele de hotărâre.

Cu sprijinul Loctrans Slatina, care a pus la dispoziție un autobuz, grupul de elevi a fost transportat, apoi, la sediul Consiliului Județean Olt, unde au fost invitați în biroul președintelului Marius Oprescu. Acesta le-a explicat elevilor ce instituții are în subordine forul județean și cum funcționează.

„Mă bucur că ați trecut, astăzi, pe la noi. De fiecare dată, Consiliul Județean Olt a avut deschidere, noi am primit grupuri de elevi, când au vrut să vină, au avut ușa deschisă”, a spus Oprescu.

Întrebat de copii cum poți să ajungi președinte de consiliu județean, Oprescu a vorbit despre perseverență și seriozitate. Totodată, acesta le-a explicat elevilor că este important să-și aleagă un drum și să muncească pentru țelul lor.

„Eu am ajuns președintele CJ Olt la 38 de ani, sunt în politică din anul trei de facultate. Să știți că a fost munca, nimic altceva. Tata nu a fost vreun șmecher că să mă împingă în față, în politică, eu am făcut liceul la Piatra-Olt, nu am fost nici slătinean de la început, totul am făcut prin muncă, seriozitate și perseverență, pentru că, în general, tinerii nu mai au răbdare, intră într-o treabă, nu obțin ce vor imediat, și pleacă, dacă nu capeți o anumită vechime și să fii perseverent, nu reușești. Dacă ți-ai propus un țel, să știți că nu este greu de ajuns. În general, oamenii care conduc județul la acest moment au intrat în politică de tineri și au reușit. Întâi, aveți treabă, trebuie să învățați să vă luați Bacalaureatul, apoi să vă înscrieți la o facultate, ceilalți să vă alegeți o meserie. Să știți că nu este o rușine să ai o meserie, este important să ai una în ziua de astăzi. Eu știu oameni cu meserie, fără facultate, care câștigă foarte bine, nu este greșită nicio direcție, dar important este să vă alegeți. Nu mă duc nici către o facultate, nu mi-am ales nicio meserie în viață, nu aduce nimic bun. Meseriile sunt căutate, la fel și oamenii de calitate. Să vă alegeți un drum! Să știți, cei care vor să facă politică, dacă muncesc, reușesc”, a spus Oprescu.

Copiii l-au întrebat pe președintele CJ Olt dacă va mai primi colindători, în această iarnă, acesta spunând că, deși va fi  adoptată o ordonanță prin care se așteaptă blocarea cheltuielilor ce pot fi făcute de acum înainte, va încerca să păstreze tradiția și să-i primească pe copii cu colindul în continuare, accesând  sponsorizări.

Elevii au vizitat apoi Sala Europa din cadrul CJ Olt, secretarul județului, Marinela Ilie, explicându-le cum sunt adoptate proiectele de hotărâre de către consilierii județeni.

Transportul elevilor de la Liceul „Nicolae Titulescu” pe Dealul Grădiște și înapoi a fost realizat de LOCTRANS Slatina, care a pus la dispoziție un autobuz.