Aproximativ 3.000 de slătineni au participat vineri, 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, la evenimentele organizate de autorități la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din centrul municipiul Slatina. După ceremonialul militar și religios, reprezentanții instituțiilor publice din județ, dar și ai partidelor politice, au depus coroane de flori. Totodată, trei soliste de la Doina Oltului (foto deschidere) au intonat cântecul patriotic „Noi suntem români”, în aplauzele mulțumii. Slătinenii au asistat la defilarea trupelor din cadrul MApN și MAI, cu tehnica din dotare, fiind inclusiv un batalion portughez.
Printre invitații evenimentului s-a numărat și veteranul de război Toma Corcău, care a ținut o scurtă alocuțiune, fiind vizibil emoționat. La cei 100 de ani ai săi, Toma Corcău a spus că a participat la război de la început până la sfârșit. Își amintește cum a venit înapoi în țară 2.400 de km pe jos și apoi a defilat pe sub Arcul de Triumf.
„Doamnelor și domnilor, mă numesc Corcău Toma, am 100 de ani și patru luni și câteva zile, ceea ce vă doresc și dumneavoastră la fel, să fiți sănătoși, să duceți viața mai înainte. Eu sunt singurul care am mai rămas aici, din mulți care au fost, erau înainte sute de veterani, acuma..am dus războiul de la început pânâ la sfârșit, al Doilea Război Mondial. A dat Dumenzeu și am scăpat, am venit înapoi, am mai avut încă un frate ce a fost rănit, a fost la spital, dar s-a făcut bine. Din nouă copii, mai suntem doar doi, nouă am fost la părinți, a fost sărăcie mare, cum era acum 100 și ceva de ani. Rând pe rând, au venit la conducere: liberalii, țărăniștii, legionarii, comuniștii, acum suntem noi, care suntem, mergem înainte, cu sănătate și bine. Războiul…am trecut munții Tatra, am mers până spre Austria, când am auzit o voce: STAI!!! Am stat, s-a terminat război!!! Am venit 2.400 de km pe jos de la Praga, așa am venit, am luat un tren și ne-au dus la Băneasa, s-a făcut instrucția de defilare, am trecut pe sub Arcul de Triumf, am rămas concentrat, că nu terminasem nici armata, am făcut încă șapte luni la Târgul Mureș, la Corpul 5 Vânători de Munte. (…) Asta a fost viața, acum am 100 și ceva de ani”, a spus Toma Corcău (foto stânga).
Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, l-a felicitat pe subprefectul Cosmin Floreanu pentru organizarea evenimentului, spunând că o asemenea paradă nu a fost nici la Centenar. Totodată, Oprescu a declarat că Ziua Națională a României este un moment de reflexie și speranță.
„Vreau să-l felicit pe subprefectul județului, Cosmin Floreanu, pentru această organizare, pentru că nici de Centenar nu am avut o asemenea paradă, iată că se poate. În al doilea rând, cred că Ziua Națională a României este un moment de reflexie și speranță pentru noi, cu toții ne dorim ca în România lucrurile să meargă mai bine, să trăim cu toții mai bine și privim către viitor. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a spus Oprescu.
Ziua continuă cu deschiderea Târgului de Crăciun, de la Slatina
Primarul municipiului Slatina, Emil Moț, i-a invitat pe slătineni în această seara, de la 17.30, în Parcul Tineretului, unde va fi aprins iluminatul festiv și va fi deschis Târgul de Crăciun.
„La mulți ani, români! La mulți ani, dragi slătineni! La mulți ani, România! Vreau să vă spun că acum a fost prima parte a evenimentelor organizate de Primăria Slatina. Vreau cu această ocazie să-i invit pe slătineni, și nu numai, la 17.30, în Parcul Tineretului, unde vom aprinde iluminatul festiv și vom da drumul Târgului de Crăciun. Vom avea o o lună în Slatina superbă, o lună a bunătății, a fericirii, a tot ce înseamnă partea omenească bună. Așa că, dragi slătineni, vă aștept la 17.30, în Parcul Tineretului”, a spus edilul Slatinei.
După ceremonialul militar și religios, Primăria Slatina a distribuit gratuit 1.000 de meniuri tradiționale, cu iahnie de fasole, cârnați la grătar, murături, băuturi calde și chifle, de Ziua Națională a României.