Oltenii au început sacrificarea porcilor din gospodării. Medicii veterinari asigură permanența în Slatina, Caracal, Corabia, Drăgănești și Balș

Oltenii au început sacrificarea porcilor din gospodării, luna aceasta fiind efectuate 93 de examene trichineloscopice, fără a fi înregistrate probe pozitive.

Medicii veterinari asigură permanența în cinci circumscripții, din orașele Slatina, Caracal, Corabia, Drăgănești și Balș.

„Examenele trichineloscopice se efectuează la nivelul celor cinci circumscripții sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor oficiale de pe raza județului Olt, respectiv cele din Slatina (în cadrul Pieței Agroalimentare Zahana și Pieței Agroalimentare Frații Buzești), din Caracal, Corabia, Balș și Drăgănești Olt, unde se asigură program de permanență, inclusiv sâmbăta și duminica . În perioada 01.12.-10.12.2023 s–au efectuat un număr de 93 de examene trichineloscopice. Nu au fost probe pozitive”, se arată într-un comunicat al DSVSA Olt.

De asemenea, ca în fiecare an, pentru efectuarea examenelor trichineloscopice, cetățenii se pot adresa și medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți, care își desfășoară activitatea în zona rurală.

DSVSA Olt precizează că este interzisă comercializarea cărnii, după sacrificarea porcilor în gospodării.

„Carnea rezultată în urma sacrificărilor tradiționale în gospodăriile populației cu ocazia Sărbătorilor de iarnă este destinată consumului familial, fiind interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne rezultate din acestea .De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA). Recomandăm, încă o dată celor care sacrifică porci în mod tradiţional să se adreseze medicilor veterinari pentru efectuarea examenului trichineloscopic . Există un risc major de îmbolnăvire la care se expun persoanele care cumpără şi consumă carne de porc a cărei origine nu este cunoscută, provenită din tăieri clandestine sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar (inclusiv examenul pentru identificarea Trichinella spp.)”, se mai arată în comunicatul citat.

În cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugaţi să sune la telefonul 0372735838; fax 0249416726 –  DSVSA Olt.