Aproape 10 kg de carne de porc și pasăre, reținute de la comercializare. DSVSA Olt intensifică controalele

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt (foto) a intensificat controalele în această perioadă, fiind efectuate 413 verificări la operatorii care procesează carne, lapte, produse lactate, peste, oua, dar și produse de panificaţie, patiserie și legume-fructe. Inspectorii din județ au vrut să vadă dacă se asigură trasabilitatea și sunt respectate condiţiile de ambalare, transportul, depozitarea şi comercializarea acestora către consumatorul final.

Astfel, s-au aplicat zece sancțiuni contravenționale în valoare de 22.400 lei și 6 avertismente la unități de alimentație publică, magazine alimentare, un supermarket, un laborator de cofetărie-patiserie, pentru neconformițățile constatate, cum ar fi :

  • depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare ;
  • neverificarea stării de sănătate a personalului ;
  • etichetare necorespunzătoare a produselor alimentare ;
    . întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și echipamentelor .

Totodată, a fost reținută o cantitate de aproape 10 kg de carne de porc și pasăre.
„A fost reținută oficial o cantitate de 9,629 kg de produse alimentare de origine animală (carne de porc, carne de pasăre, produse lactate), ca urmare a etichetării necorespunzătoare”, arată DSVSA Olt.
Tot în această perioadă, au fost efectuate patru controale în târguri și patru în trafic împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean și Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, nefiind identificate neconformități pentru care să fie aplicate sancțiuni contravenționale.
S-au luat măsuri pentru a interzice comercializarea produselor si a alimentelor în spații improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar sau în sistem de vânzare stradal, la solicitarea altor instituții abilitate.

„DSVSA Olt recomandă consumatorilor să se aprovizioneze cu produse alimentare specifice acestei perioade, cu carne de porc şi produse din came de porc numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, astfel având certitudinea că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică .
După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub -12˚C”, se mai arată în comunicatul citat.