Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, s-a întâlnit cu reprezentanții fermierilor. Cererile agricultorilor din județ, transmise premierului și ministrului Florin Barbu

Președintele Consiliului Județean Olt, Marius Oprescu, a avut marți, 16 ianuarie, o întâlnire cu reprezentanții fermierilor din județ, care au organizat proteste două zile consecutiv, în municipiul Slatina și Caracal. La discuții a participat și subprefectul de Olt, Cosmin Floreanu. Oprescu vrea ca Executivul să rezolve problemele agricultorilor, astfel încât campania de primăvară să nu fie afectată.

Potrivit președintelui CJ Olt, scopul dialogului a fost acela de a stabili o legătură concretă cu comunitatea fermierilor și de a prelua problemele reale din teritoriu. Acesta a subliniat că administrația locală este receptivă la nevoile fermierilor și că se angajează într-un dialog autentic pentru identificarea soluțiilor corecte.

Fermierii s-au plâns șefului forului județean că importurile de cereale din Ucraina le-au adus fermele în pragul colapsului, dar și despre sumele mari plătite la RCA.

„Agricultorii prezenți, cu ferme vegetale cuprinse între 80 și 400 de ha, în Leleasca, Movileni, Brebeni și Valea Mare, au apreciat deschiderea președintelui CJ Olt și a ministrului Florin Barbu față de provocările pe care le întâmpină în activitatea agricolă, dar își doresc o atenție sporită față de fermierii mici, astfel încât să aibă beneficii similare fermelor mari.

Principalele solicitări ale acestora vizează stoparea importurilor și tranzitul cerealelor din Ucraina, plafonarea RCA, păstrarea grilei de impozitare din 2023, compensarea pierderilor generate de importurile și tranzitul cerealelor din Ucraina pentru campaniile 2021-2023, scăderea accizelor aplicate la prețul motorinei, eliminarea plafonului de cash pentru plata arendei”, se arată într-un comunicat de presă, remis de CJ Olt.

În urma întrevederii, președintele Consiliului Județean Olt și-a luat angajamentul că solicitările acestora vor fi înmânate și discutate cu premierul României, Marcel Ciolacu, și Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, astfel încât să se găsească o rezolvare, pentru cele mai multe dintre ele, și a nu fi afectate campaniile de primăvară.