Alegeri europarlamentare și locale, în iunie. Ciolacu: „Este un vot în plus pentru democrație”. DECLARAȚII

Liderii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, au anunțat miercuri seara, 21 februarie, că au stabilit calendarul alegerilor din acest an. Astfel, vom avea alegeri europarlamentare și locale, pe 9 iunie, cele două partide PSD-PNL având liste comune pentru Parlamentul European, dar candidați separați pentru locale.

Totodată, alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie, iar parlamentarele, în decembrie.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a precizat că vor fi liste comune, în timp ce la alegerile locale, fiecare partid să aibă candidat.„Am stabilit alegerile europarlamentare și locale în iunie și am luat decizie în Coaliție de a comasa cele două runde de alegeri. Acestei decizii a urmat unui proces prin care fiecare dintre noi am consultat birourile de conducere politică ale celor două partide, ne-am întâlnit apoi în Coaliție. Această decizie finală, care, dincolo de comasare prevede ca, la nivelul alegerilor locale, fiecare partid să candideze prin forțe proprii, iar pentru europarlamentare să existe liste comune. A fost o decizie care a presupus de la sine asumarea responsabilitatea politică ce vizează stabilitatea țării, coerența actului de guvernare, ține cont de interesul României și contextul de  securitate pentru că românii își doresc stabilitate, își doresc liniște, își doresc să-și vadă de viața de zi cu zi. Este absolut necesar ca, în anumite momente, partidele politice să dea dovadă de un minim de sacrificiu de orgoliu pentru ceea ce înseamnă interesul românilor și stabilitatea țării”, a spus Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a spus că alegerile pentru prezidențiale vor avea loc în septembrie, data exactă urmând a fi stabilită ulterior.

(…) Nu am nicio reținere de a ne angaja în acest proiect politic. (…)Ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni, trebuie să-și asume lucruri pentru cetățeni și trebuie să facă mai puține calcule politice. Am dovedit și noi, din PSD, și colegii noștri din PNL, că putem să luăm decizii în momente dificile nu ale noastre ca persoane, ale României în primul rând. A fost criză pandemică, criză energetic, un război la graniță, au fost provocări în PNRR, au fost exercițiile financiare. O putere politică, ca să ți asume aceste lucruri, trebuie să fie votată de cât mai mulți români. Știm cu toții că prezența cea mai mare la alegeri este prezența de la locale, prezintă interesul cel mai mare al cetățeanului, pentru că își alege primul gospodar al comunei, al orașului, al județului. Comasarea nu este împotriva democrației, este un vot în plus pentru democrație și pentru a avea o reprezentare corectă în fața românilor. Am decis, și le mulțumesc colegilor din PSD, astăzi, ca și cei din PNL, să avem și o alianță electorală  pentru lista de europarlamentare. Este evident că doar cele mari partide se pot uni și pot face față unui val extremist. Niciuna din cele două forțe politice nu se pot angaja singure în această luptă. Este vorba de stabilitate, coerență, este vorba despre asumare, este vorba despre drumul României, ci de viitor. (…) În afară de comasare, am hotărât și o alianță electorală între PSD și PNL pentru lista de europarlamentare, în cursul luni septembrie o să avem alegeri prezidențiale, sunt trei variante, 1-15, 8-22 sau sfârșitul lui septembrie, una dintre aceste trei variante va fi aleasă, consider că cea de mijloc pentru că pe 15 septembrie încep școlile și să perturbăm activitatea copiilor și 8 decembrie pentru alegerile parlamentare”, a spus Ciolacu.  

foto:arhivă