Liderii Coaliției au anunțat miercuri, 21 februarie, că vor comasa alegerile locale și cele europarlamentare, oamenii fiind chemați la vot pe 9 iunie.
Astfel, dacă la europarlamentare PNL și PSD vor avea liste comune, la locale fiecare partid va avea candidat separat.
Cei doi lideri au fost întrebați la conferința de presă de ce sunt liste comune doar la europarlamentare și cum va funcționa acest mecanism de a îndemna oamenii să voteze PNL-PSD la europarlamentare, iar la alegerile locale să existe răfuieli locale și campanii cu atacuri dure.
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a precizat că știe că există mai multă efervescență în campaniile locale, dar și-ar dori să nu se depășească linia roșie, iar cursa electorală să fie cât se poate de normală.
„Este o întrebare absolut normală și noi am avut discuții și dezbateri inclusiv în BPN, sunt abordări care fac obiectul psihologiei alegerilor, nu putem să vorbim despre alegerile locale care au o cu totul altă configurație, unde acolo, la firul ierbii există mai multă efervescență și campania se desfășoară altfel, pe când la alegerile europarlamentare discutăm despre alegerea reprezentanților României care au menirea să meargă la Bruxelles și să lupte pentru interesele României în cadrul Uniunii Europene. Ca atare, la nivelul fiecărui partid, la nivelul fiecărei filalei, vor exista strategii specifice pentru că sunt diferențe nu doar între regiuni, sunt diferențe între județe, între rural și urban, în felul acesta fiecare campanie se adaptează la aceste elemente de specificitate, așa cum am reușit la nivelul Coaliției, unde nu de fiecare dată am avut aceleași opinii, au fost elemente de divergențe pe decizii, dar ele au fost argumentate, fie de o parte sau cealaltă. Dacă se va reuși la nivel local să se adopte această cale de competiție politică fără a depăși acele linii roșii, de respect reciproc, în aceste campanii nu vedem decât acele abordări prin care se depășește un anumit nivel de acceptabilitate. Îmi doresc foarte mult ca aleșii locali să fie cei care generează această competiție, o competiție să le arătăm oamenilor că, deși avem viziuni diferite, deși ne propunem obiective diferite, maniera de argumentare și de dialog cu oamenii spre a înțelege care sunt adevăratele obiective, să avem o campanie cât se poate de normală”, a spus liderul liberal.
De cealaltă parte, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar fi fost o greșeală să se hotărască din birou candidatul pentru fiecare comună, oraș sau municipiu. Totodată, liderul social-democrat este convins că vor exista și alianțe politice locale.
„PSD are mii de aleși locali, ar fi fost o greșeală din partea noastră ca noi, din birou, să hotărâm ce este mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu, aceste decizii se iau la baza partidului. Avem două partide democratice, și sunt ferm convins că ,în perioada următoare, vom avea și alianțe politice, electorale locale, dar acest lucru trebuie să-l facă colegii noștri din teritoriu, fiind ei știu ce este cel mai bine pentru urbea pe care o reprezintă sau pentru locul unde vor să candideze. Cu alte cuvinte, vom pune prioritățile românilor și ale localităților înainte de deciziile noastre din birouri și ar fi fost o greșeală imensă”, a spus Ciolacu.