Cătălin Stănciuleasa (foto stânga), coordonatorul echipajelor SMURD de la nivelul județului, a participat la peste 4.000 de misiuni de salvare, fiind unul dintre cei mai experimentați salvatori din Olt. Cu o vastă experiență, acesta a vorbit despre dificultatea misiunilor pe care le desfășoară, despre emoțiile pe care le au salvatorii, dar și satisfacția atunci când pacientul este ajutat și „întors din drum”.
Stănciuleasa a precizat că toate misiunile sunt grele, iar salvatorii încearcă să-și canalizeze toată energia și priceperea pentru ca victimele să fie ajutate.
„Sunt angajat al ISU din anul 2006. Am încadrat iniţial tehnica de intervenţie pentru stingerea incendiilor, ulterior, din 2009, încadrând autospecialele de ajutor medical calificat, atât ambulanţe, autospeciala pentru transport personal şi victime multiple, autospeciala pentru descarcerare. Împreună cu mine sunt şi reprezentanţi din subunităţile Inspectoratului, colegi care activeză atât pe ambulaneţele SMURD cât şi pe autospecialele de descarcerare.
Toate intervenţiile sunt grele, diferenţa o facem noi, în momentul în care ajungem acolo să ne canalizăm toată energia, toate emoţiile, în favoarea pacienţilor în recuperarea acestora ca ulterior recuperarea acestora să fie cît mai bună pentru ei”, a spus Cătălin Stănciuleasa, care a participat la peste 4.000 de misiuni de salvare.
Întrebat ce simte un salvator atunci când aplică manevre de resuscitare, Stănciuleasa a precizat că are o satisfacție atunci când reușește să pornească inima unui pacient.
„Satisfacţia maximă este atunci când reuşim într-adevăr, în urma manvrelor de resuscitare cardio – pulmonară ca pacientul nostru să aibă o activitate cardiacă, să-i restabilim ritmul cardiac, să-i repornim – cu alte cuvinte – inima, atunci este satisfacţia supremă, pentru că, spunem noi, l-am întors din drumul pe care plecase.
Ulterior, totul depinde de recuperarea lui în spital. Până să reuşim să facem aceste manvre de resuscitare cardio – pulmonară sau alte manvre vă daţi seamă că toate emoţiile acelea se duc în a duce acţiunea până la capăt în condiţii cât mai bune. Ne gândim la toate variantele de intervenţie pânî ajungem la locul solicitării. Ne facem un plan de acţiune în minte din momentul în care am primit solicitarea pe tabletă şi ne imaginăm un scenariu cât mai greu posibil. Dacă îţi imaginezi un scenariu uşor, şansele de reuşită sunt mai puţine. Dacă îţi imaginezi un scenariu greu şi ajungi acolo şi găseşti un scenariu mai uşor totul e mai bine pentru noi, intervenţia se desfăşoară în condiţii mai bune”, a adăugat Cătălin Stănciuleasa.
Salvatorii sunt impresionați și chiar afectați atunci când sunt nevoiți să gestioneze cazuri cu minori.
„Sunt misiuni care îşi lasă o amprentă asupra ta. Încercăm ca aceste misiuni dificile să le punem undeva într-o cutiuţă, să nu umblăm la ele. Ele rămân undeva acolo, ascunse, clar, cele mai dificile şi cele cu amprentă deosebită asupra personalului sunt acelea în care sunt implicaţi minori, copii, acelea sunt cele mai dificile, dar sunt misiuni aparte, adrenalina îşi spune cuvântul întotdeauna, experienţa colegilor mei este de asemenea foarte mare şi cu toţii putem să trecem mai bine peste aceste lucruri.
Prima misiune n-o s-o uit niciodată. A fost în Slatina, a fost un pacient, cred că avea undeva la peste 70 de ani, era vorba de un accident vascular cerebral, la etajul patru, într-o garsonieră din Slatina, pe strada Toamnei. L-am transportat la spital în condiţii bune, cu funcţii vitale”, a conchis Stănciuleasa.
În cadrul festivității ce a avut loc miercuri, 28 februarie, la sediul din Slatina al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt, dedicată aniversării a 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România și a 15 ani de la înființarea SMURD Olt, au primit diplome aniversare:
-Plutonier adjutant șef Stănciuleasa Cătălin, Asistent medical principal și coordonatorul echipajelor SMURD din județul Olt.
-Plutonier adjutant șef COJOCARU Ilie, din cadrul Detașamentului Slatina cu 8526 de intervenții. Diploma a fost ridicată de Adrian și Mădălin, fiii acestuia care sunt studenți în primul an la Facultatea de Pompieri și vor duce mai departe tradiția familiei.
-Plt. adj. Pârvan Florin din cadrul Detașamentului Caracal cu 5268 de intervenții
-Plt. adj. Mihalache Valentin, din cadrul Gărzii Balș, 3363 de intervenții
-Plt. adj. Ciorîia Codruț, din cadrul Stației Stoenești, cu 3054 de intervenții;
-Plt. adj. Dobre Ninel din cadrul Gărzii Vișina cu 2914 intervenții
-Plt. adj. Constantin Ionuț din cadrul Gărzii Osica de Sus cu 1961 de intervenții
-Plt. adj. Stănescu Cristinel din cadrul Stației Scornicești cu 1804 de intervenții
Diploma aniversara s-a acordat și voluntarului Tănase Răzvan, care a participat la peste 600 de misiuni SMURD.
Activitatea a fost prezentată de colonelul Adrian Tănase, inspector șef al ISU, alături de căpitanul Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al inspectoratului.
Totodată, cu ocazia Zilei Protecției Civile din România au fost înaintați în gradul următor, înainte de expirarea stagiului minim în grad, cinci pompieri care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu, și anume: în gradul de colonel – locotenent colonel Adrian Gherghe, în gradul de căpitan – locotenent Ilie Ciuchete, în gradul de maistru militar clasa a 2 a – maistru militar clasa a 3 a – Dumitru Cristian Zăvelcă, în gradul de plutonier adjutant – plutonier major Marian Adrian Popa, în gradul de plutonier major – plutonier Andrei Mihai Bălașea.
Ziua de 28 februarie are semnificație dublă pentru pompierii din județul Olt. În afară de însemnătatea istorică a acestei zile, pompierii SMURD au aniversat, 28 februarie, 15 ani de la operaționalizarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare Olt.