A fost lansat „Raftul cu Bunătăți Locale”, în Slatina. Chesnoiu: Consumatorul vrea produse cât mai apropiate de gustul copilăriei

Un supermarket, amplasat în apropierea Pieței Zahana din Slatina, a lansat joi, 21 martie, Raftul cu Bunătăți Locale, un program prin care sunt susținuți producătorii locali din județul Olt. În timp ce deputatul Adrian Chesnoiu a vorbit despre dorința consumatorilor de a avea alimente asociate gustului din copilărie, directorul general ADR Sud-Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, a relatat experiența sa dintr-un supermarket din Japonia, unde existau doar produse autohtone.

Astfel, prin acest program lansat de supermarket, legume, fructe, brânză sau alte bunătăți produse în ferme din Olt ajung mult mai ușor pe rafturile magazinului.

La eveniment a participat o delegație social-democrată, formată din primarul Slatinei, Emil Moț, viceprimarul Alexandru Berechet, deputații Marius Iancu, Adrian Chesnoiu, Emil Albotă și Cătălin Grecu, directorul ADR SUD Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, subprefectul județului Olt, Cosmin Floreanu, senatorul Liviu Voiculescu, dar și vicepreședinții CJ Olt, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan.

Edilul Slatinei, Emil Moț, a spus ca sprijină fermierii locali, produsele lor aducând arome autentice.

De Ziua Olteniei, am avut onoarea să particip la inaugurarea în Slatina a ‘Raftului cu bunătăți locale’, o campanie a celor de la Profi. Evenimentul a fost o ocazie minunată de a celebra tradițiile și bogățiile culinare ale regiunii noastre. Cu mândrie și bucurie, am descoperit arome autentice și ingrediente proaspete, oferite de micile afaceri locale. Este o onoare să sprijinim producătorii din Oltenia și să promovăm identitatea noastră culturală”, a spus primarul.

Deputatul PSD Adrian Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, a precizat că fermierii locali trebuie să fie sprijiniți. Pe de altă parte, acesta a vorbit despre consumatorii care își doresc produse curate, cu un gust apropiat de cel din copilărie.

„Sunt bucuros să particip la acest eveniment, dragă Călin (n. red. – directorul adjunct al lanțului de magazine, Călin Costinaș), că noi doi am pornit la un drum împreună și cred că ne leagă o prietenie de ceva timp, sunt onorat să fiu alături și de fostul președinte al Comisie de Agricultură din Camera Deputaților, domnul Alexandru Stănescu, în prezent directorul ADR SUD Vest Oltenia, un om care a sprijinit de a lungul vremii agricultura românească extrem de mult, și foarte prezent în tot ceea ce înseamnă agricultura românească, pentru că a fost inițiatorul, și a dus la bun sfârșit, Legea produselor Agroalimentare românești. Ziua Produselor Agroalimentare se serbează în fiecare zi pe 10 octombrie și se datorează domnului Alexandru Stănescu.
Suntem într-un bazin de producători destul de important, Oltenia tot timpul s-a ocupat și a avut ca principală activitate agricultura, ceea ce ați inițiat cu acest program este un exemplu pentru toți ceilalți producători. Auzim discutându-se că anumiți producători nu au loc în retail, că sunt anumite condiții ce trebuie respectate. Cred că toate aceste reguli pleacă de la nevoia consumatorului de a avea produse pe raft cât mai apropiate de gustul copilăriei, pe de o parte, de cealaltă parte, care să respecte anumite norme de securitatea alimentară, să fie ținute în anumite condiții (…) Pentru că aici, la Olt, chiar dacă nu este prezent președintele CJ Olt, Marius Oprescu, am văzut un exemplu de urmat, pe care am încercat să-l extindem la nivel național. Începând cu luna aprilie, în fiecare zi de sâmbătă și duminică, când vremea permite, în parcarea CJ Olt se amenajează o piață tradițională strict pentru producătorii din județul Olt, care vin cu produse agroalimentare, care pot fi valorificate și comercializate în mod direct către cetățenii municipiului Slatina. Vreau să vă spun că acest program a fost extins aproape în municipiile județului și a fost preluat și în alte județe din țară. Este important să ducem mai departe această moștenire pe care o avem și această responsabilitate ca demnitari și ca persoane cu funcții publice față de fermieri și producători”
, a spus deputatul Adrian Chesnoiu.

Directorul ADR Sud Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, a precizat că este important ca produsele românești să fie promovate. Acesta a relatat experiența trăită în Japonia, unde în marile magazine există doar produse autohtone.

„Este important să promovăm produsele românești și vreau să mi permiteți să fac un mic istoric pentru activitatea pe care am avut-o în Parlament legată de acest lucru. În 2014, am inițiat și legiferat Legea 145, care duce producătorul român în piețele de România. După cum știți, producătorul român are dedicat în piețe o suprafață de 40 la sută. Din discuțiile cu rețelele de retail, toată lumea spunea că producătorul român nu poate să intre pentru că este mici, atunci am încercat să modelăm Legea 566, Legea cooperației, și cred că la ora aceasta avem foarte multe cooperative, știu că și în județul Olt sunt multe cooperative, prin care produsele românești ajung în supermarketuri. (…) Este important să ne vindem produsele noastre, aceste rețele de magazine sunt benefice pentru România, pentru comerțul civilizat, dar ar fi bine ca și pe orizontală să se dezvolte producătorii români. Săptămâna trecută, am fost în Japonia și, intenționat, am vizitat o rețea de magazine, vreau să vă spun că toate produsele erau autohtone, nu aveau produse importate. Vrea să felicit conducerea magazinului că este alături de România”, a spus Alexandru Stănescu.

Reprezentanții supermarketului au anunțat că, pentru început, aproape 20 de producători alimentează Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele din Olt.