54 de olteni, diagnosticați cu gripă. DSP Olt: 14 persoane sunt internate, iar 40 de pacienți sunt izolați la domiciliu, cu rețetă de la medicul specialist

Potrivit raportării DSP Olt, în prima săptămână din acest an, 54 de olteni au fost confirmați cu gripă, față de 22 câți au fost înregistrați în ultima săptămână din 2022.

Reprezentanții DSP Olt spun că 14 pacienți sunt internați în spital, iar 40 sunt izolați la domiciliu, după ce au primit rețetă de la medicul specialist.

În prima săptămână a anului 2023, la nivelul județului Olt, s-au înregistrat 1.003 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 37 internări, 414 cazuri de pneumonii, cu 98 internări, și 54 cazuri de gripă:
– 27 persoane de sex feminin + 27 persoane de sex masculin
– 29 mediul urban + 25 mediul rural;
Sunt pacienți cu vârste cuprinse între 0- 86 ani ( 0-1 an= 4 cazuri, 2- 4 ani =10 cazuri, 5- 14 ani= 20 cazuri, 15- 49 ani= 12 cazuri, 50- 64 ani= 2 cazuri, peste 65 ani= 6 cazuri ), care s-au prezentat în serviciile specializate ale S.J U. Slatina ( 12 ), Comp. de Primiri Urgente din cadrul S. M. Caracal ( 41), alte unități sanitare cu paturi din țară ( 1 ), cu simptomatologie compatibila cu gripa; motiv pentru care li s-au recoltat câte un test pentru determinarea virusurilor gripale (48 teste antigenice rapide si 6 teste pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR ) ; cu rezultate pozitive pentru prezenta virusurilor gripale.
– 14 cazuri internate + 40 pacienții sunt izolați la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist.
Ponderea o deține grupele de vârsta cuprinse intre 0- 19 ani”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.

Potrivit autorităților din Olt, situația cumulativă a cazurilor de gripă, în intervalul 01.10.2022 -8.01.2023 se prezintă astfel:
-Total cazuri = 86 cazuri confirmate, din care:
3 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A subtip H3 ( RT- PCR );
2 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A subtip H1( RT- PCR );
1 caz confirmat pentru virusul gripal tip A nesubtipat( RT- PCR );
80 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A ( teste antigenice rapide ).

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomandă:
Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave.
Folosirea batistei de unică utilizare;
Respectarea unui regim sănătos de viață- alimentație bogată în legume și fructe;
Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și
astfel la agravarea simptomelor.
Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului.
Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate.
Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade C).
Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/ simptome compatibile cu gripa.

„Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății”, anunță DSP Olt.

foto: arhivă, prezentare generală UPU Slatina