„Circul” din fruntea Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Olt, ce îl are ca protagonist pe Daniel Iulius Doagă, fostul director al instituției, pare că nu s-a încheiat. Astfel, fostul director al Fiscului oltean, Daniel Doagă, a cerut Tribunalului Olt să anuleze raportul de evaluare și mai multe acte administrative interne ce au stat la baza suspendării lui din funcția de conducere. Magistrații s-au pronunța miercuri, 26 ianuarie, și i-au dat câștig de cauză, anulând, practic, raportul de evaluare prin care Doagă era notat cu calificativul „satisfăcător”. Anularea acestui raport nu înseamnă însă și revenirea lui Daniel Doagă în fruntea Fiscului oltean, ci doar câștigarea unor drepturi bănești. Mai mult de atât, decizia Tribunalului Olt nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile.
Minuta Tribunalului Olt, de miercuri, 26 ianuarie 2022:
„Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive. Admite ac?iunea. Dispune anularea Raportului de evaluare nr. DSI 1459/26.03.2021 întocmit de DGRFP Craiova, Notei A_RUM 1672/15.04.2021 emisă de ANAF, Deciziei nr.326/21.04.2021 emisă de DGRFP Craiova, Deciziei nr.CRR-REG nr.11938/24.06.2021 emisă de DGRFP Craiova şi Ordinului Pre?edintelui ANAF nr.928/14.06.2021. Dispune refacerea evaluării profesionale individuale. Obligă pârâtele la repunerea reclamantului în situaţia anterioară emiterii Deciziei nr.326/21.04.2021 şi a Ordinului Pre?edintelui ANAF nr.928/14.06.2021, respectiv la plata diferenţei de 10% din drepturile salariale, reţinută reclamantului din veniturile încasate începând cu data de 21.04.2021 şi până la data repunerii în situaţia anterioară. Obligă pârâtele la plata către reclamant a sumei de 4922,50 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 26.01.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de grefa instanţei.
Document: Hotarâre 45/2022 26.01.2022”, se arată în decizia judecătorilor de la Tribunalul Olt.
Potrivit unor surse din cadrul Fiscului oltean, ultimul referat de destituire din funcție, din septembrie 2021, a avut 12 pagini, însumând inclusiv plângeri, rapoarte și evaluări. Mai mult de atât, în dosarul 1415/104/2021, în care Daniel Doagă solicita suspendarea actului administrativ prin care a fost înlocuit din funcție, Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat pe 3 decembrie, respingând cererea. Decizia în acest dosar este definitivă.
Ce a declarat Doagă
Doagă spune că a obținut în instanță anularea raportului de evaluare în care primise note foarte mici, repunerea în situația anterioară însemnând practic câștigarea procentului de 10 la sută. Este convins că, dacă instanța i-a dat câștig de cauză în privința raportului de evaluare, ar putea solicita din nou și chiar obține revenirea pe postul de conducere. Practic, demersurile sale în instanța de judecată vor continua, strategia urmând a fi discutată cu avocații săi.
„S-a anulat raportul de evaluare, revenirea pe funcție va fi ulterioară prin anularea ordinului trimis de doamna Călugăreanu. Ordinul acela (n. red. – de schimbare din funcție) se bazează exact pe raportul de evaluare în care au zis că sunt incompetent, mi-au dat 2,67, schimbare imediată din funcție. Devenind definitivă și irevocabilă la Curtea de Apel respectiva hotărâre a instanței de fond de la Tribunalul Olt, atunci ordinul prin care eu am fost schimbat din funcție va rămâne fără suport și va fi anulat. Momentan, repunerea în situația anterioară înseamnă plata procentului de 10 la sută. Au anulat tot, că sunt foarte multe acte administrative, inclusiv ordinul 928(…) Acum au încercat să spună că sunt parte pasivă, dar instanța spune că nu sunt parte pasivă. La baza suspendării mele din funcție a stat acest ordin pe care îl voi anula definitiv la Curtea de Apel Craiova, iar ulterior voi cere anularea ordinului președintelui ANAF prin care am fost schimbat din funcție (…). Repunerea în situația anterioară se referă strict la raportul de evaluare, care înseamnă restituirea drepturilor salariale ce mi-au fost afectate cu 10 la sută. Le-au respins toate cererile. Am fost la conducere în cel mai greu an al instituției, să ai 400 de oameni în subordine nu este ușor. La criteriile de performanță, din 19 criterii… să fii notat cu nota 1, deci eu nu am avut nicio calitate!? Toți subordonații mei au avut calificativul foarte bine, păi instituția aia a mers fără director, nu a fost nevoie de coordonare!?”, a spus Daniel Doagă, care a reușit până acum să câștige de două ori în instanță revenirea pe funcție.
Ultima dată, Doagă a fost destituit de la conducerea Fiscului oltean în septembrie 2021, interimatul fiind asigurat de Cornel Vlădescu. Ulterior, în fruntea Fiscului oltean a fost numit Florin Meleru, cel care conduce și în prezent instituția.
Daniel Doagă a fost director al AJFP Olt în perioadele 17 decembrie 2019 -20 decembrie 2020, 25 mai 2021-14 iulie 2021 și 15 iulie-5 septembrie 2021.
De fiecare dată, Daniel Doagă a câștigat în instanță revenirea în funcția de conducere.