FOTO. Mica Unire a fost marcată și la Slatina. Slătinenii s-au prins în Hora Unirii

S-au împlinit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române ce a avut loc în anul 1859, Mica Unire fiind sărbătorită de sute de slătineni și de autoritățile locale și la Slatina. Evenimentele au fost organizate pe platoul din zona statuii Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde a avut loc un ceremonial militar religios, cei prezenți prinzându-se apoi în Hora Unirii.

Printre oficialii care au participat la aceste manifestările s-au numărat: preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, vicepreşedinţii CJ, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, primarul municipiului Slatina, Emil Moţ, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, senatorul Siminica Mirea, dar și deputaţii Marius Iancu, Emil Albotă și Florin Barbu.

După intonarea imnului de stat al României de fanfara Lyra Band a Primăriei Slatina și slujba oficiată de un sobor de preoţi al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, prefectul de Olt a citit mesajului transmis de premierul Nicolae Ciucă cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. Ceremonialul militar religios s-a încheiat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi parada gărzii de onoare, apoi oficialităţile și slătinenii s-au prins în Hora Unirii.

Președintele CJ Olt, Marius Oprescu, s-a arătat încântat că foarte multă lume a participat la evenimentul organizat de autoritățile locale, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din centrul Slatinei.

„Ca de fiecare dată, oltenii sărbătoresc Mica Unirea, iar astăzi suntem cu toții aici, deși frigul a încercat să ne oprească din acest eveniment. Iată a fost foarte multă lume și ne-am adus aminte cu toții de acest moment important în formarea statului român, a spus Oprescu.

Prezentă la eveniment, senatorul PSD, Siminica Mirea, a precizat că România s-a construit din idealuri, prin astfel de acte mărețe.

„Mica Unire, sărbătorită astăzi, a fost precursoarea Marii Uniri. România s-a construit din idealuri, prin acte măreţe, care au făcut ca statul român să îşi aibă locul meritat pe harta lumii. La 24 ianuarie 1859, înaintaşii noştri erau martori ai înfăptuirii Unirii Principatelor Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un conducător de oţel, reformator al administraţiei naţionale. Cu prilejul acestei zile importante în istoria ţării, vă urez să fiţi mereu uniţi, sănătoşi şi să vă împliniţi idealurile. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a spus senatorul Siminica Mirea.

Unirea Principatelor (Mica Unire) a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate – la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Marea Unire a avut loc în 1918, la Alba Iulia.