Angajații CAS Olt protestează. Sunt asigurate doar urgențele

Toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, 57 de salariați, au declanșat, la începutul acestei luni, acțiunea de protest pe perioadă nedeterminată, în intervalul orar 09.00-16.00. Aceștia se plâng de volum mare de muncă, de salariile mici, care nu au mai crescut în ultimii cinci ani, dar și de întârzierile mari privind plata serviciilor pe care le derulează firmele aflate în relație contractuală cu casele de asigurări. Acțiunea de protest are loc la nivel național, iar joi, 9 noiembrie, mai mulți angajați ai CAS Olt au participat la protestul din București, din fața sediului CNAS.

Pe perioada protestului, angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate asigură doar urgenţele, în intervalul orar 08.00-09.00 şi 16.00-17.00, precum: serviciile pentru duplicarea cardurilor de sănătate, aprobări pentru aparate de oxigen, stome sau servicii necesare gravidelor ori persoanelor cu dizabilităţi.

„În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră.

Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public. Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:

-decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);

asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;

-creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;

-scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.

În ciuda eforturilor comune pe care le-am făcut pe partea sindicală, împreună cu președintele CNAS și conducerea executivă a acesteia (cărora le mulțumim public pentru deschiderea și cooperarea pe care le-au manifestat până în prezent) ne vedem nevoiți să apelăm la această soluție disperată: protest generalizat pe perioadă nedeterminată!”, se arată într-un comunicat de presă al Blocului Național Sindical.