O importantă firmă din Germania, specializată în managementul fluidelor, sisteme de ventilației și a sistemelor pentru filtrarea uleiului, combustibilului și aerului va investi în orașul Balș, urmând să funcționeze pe locul fostei fabrici IAC.
Primarul orașului Balș, Cătălin Rotea, a precizat că noul investitor va începe primele 100 de angajări, până la finalul acestui an.
Totodată, edilul a precizat că, prin atragerea acestei companii, va reuși astfel să bifeze în totalitate promisiunea sa de a crea minimum 500 de noi locuri de muncă în orașul de pe Olteț.
„Acum, la aproape trei ani de când am depus jurământul ca primar al orașului Balș, și exact pe acest scaun am promis minim 500 noi locuri de muncă la Balș, vreau să anunț cu mândrie, cu bucurie, cu toate sentimentele de bine posibile pe care un om poate să le aibă, că de ieri avem un investitor nou la Balș: HENGST Filtration. O firmă multinațională, de nivel înalt, care ieri a cumpărat fabrica IAC, cu care am avut nenumărate întâlniri față în față, prin teleconferință, prin videoconferință, cărora le-am oferit schema noastră de ajutor de stat, care n-a fost primită de niciun consilier al Opoziției, cărora le-am oferit 50% reducere la impozitul pe clădiri și pe terenuri pentru a investi în Balș și care au ales să vină în Balș.
Vorbim de o firmă înființată în 1958, în Westfalia, Germania, care este în primele trei din lume în domeniul filtrelor – auto, aer condiționat, medicale, tot ceea ce înseamnă partea de filtrare. O firmă care și-a relocat o fabrică din Germania pentru a veni în România, în Balș, o firmă care m-a mandatat să anunț această tranzacție și să postez pe facebook, ulterior acestei ședințe, o adresă de e-mail: application@hengst.de. Oamenii vor să înceapă producția în aprilie, vor să dea drumul la primele 100 de angajări din decembrie, astfel încât în ianuarie fabrica să fie funcțională, iar creșterea pe care ei și-o doresc, organică, pozitivă, pe termen lung, este de minim câteva sute de locuri de muncă în următorii doi ani. (…) Dacă vă uitați pe broșura mea din septembrie 2020, pe pagina 2 scria 500 de noi locuri de muncă la Balș. Misiune îndeplinită!”, a spus Rotea.
Primarul orașului Balș spune că prin deschiderea acestei fabrici mulți dintre bălșeni vor avea posibilitatea să lucreze acasă și nu vor mai fi nevoiți să facă naveta.
„Sunt foarte mândru că HENGST Filtration, o firmă cu o cifră de afaceri de 700 miliaone euro în 2022, a ales să vină la Balș. Sunt foarte mândru că mulți dintre cei care vă uitați acum la mine și care faceți naveta și cu care mă intersectez mereu pe drum dimineața, la QFort, la Ford, la Pirelli, la orice altă firmă care nu este în Balș, veți avea oportunitatea să lucrați din nou în Balș, acasă, pentru că acest oraș nu v-a dat oportunități până acum. Uite că, prin voia lui Dumnezeu și cu ajutorul unor chestiuni tehnice pe care le-am putut realiza, am reușit să aducem această firmă în Balș. Și cred că este un moment de care acest oraș avea maximă nevoie, pentru că dincolo de toate proiectele care sunt în dezvoltare acum și care sunt în implementare, era nevoie ca 300-400 locuri de muncă, nou-create, în afară de cele de care știți, să fie aduse în orașul Balș. Ca acești oameni să lucreze la ei acasă, ca acești oameni să nu mai meargă tot timpul pe drumuri, ca acești oameni să cheltuie banii în Balș, ca acești oameni să-și ia salariile în Balș, ca acești bani să rămână în oraș, în diverse activități și să se întoarcă sub formă de taxe și contribuții tot în oraș pentru a contribui la dezvoltarea orașului Balș”, adăugat Rotea.
Primarul a reușit să aducă investitori noi în oraș cu ajutorul unei scheme de ajutor de stat ce poate fi accesată de firmele care investesc în Balș.
„Atunci când am câștigat alegerile, promiteam, la Balș, 500 de noi locuri de muncă. Au trecut trei ani de atunci. În prima ședință de Consiliu Local, sau a doua, am aprobat – o să fac un scurt istoric a ceea ce înseamnă crearea de noi locuri de muncă în Balș – o schemă de ajutor de stat, pe care consilierii PNL și PMP nu au votat-o, s-au abținut, din câte îmi amintesc, au votat-o consilierii PSD și Pro România. Spunem atunci că orice firmă care vine în Balș și investește minim 200.000 euro primește o reducere de minim 30% la impozitul pe clădiri sau pe terenuri. Au trecut trei ani, între timp au venit niște galerii comerciale, niște hipermarketuri despre care n-o să mai vorbec, care au creat 150 locuri de muncă, locuri pe care le-am anunțat. Mulți au spus de ce Balșul nu are și ceva pe producție, nu are capacități de producție sau firme care să facă altceva. Întrebări pertinente, întrebări legitime, chiar dacă Primăria Balș nu avea o implicare directă în faptul că fostele fabrici s-au închis: SMR, Instirig, Vel Pitar… Anul acesta, în primăvară, am semnat contractul de concesiune și am adus firma CITOne care a creat 132 locuri de muncă, este o firmă care procesează servicii logistice, o firmă care se ocupă cu tranzacții și cu numerar, care și-a făcut un hub regional în Balș. M-am întâlnit cu managementul acestei firme chiar zilele trecute și mi-au spus că au mai luat câteva trasee și că vor suplimenta locurile de muncă. Cu toate astea, Balșul avea nevoie de o capacitate de producție și în afară de parcul industrial, care este finalizat din punct de vedere al procedurilor, al tranzacțiilor de vânzare-cumpărare, mai avem să obținem titlul de parc industrial de la Ministerul Dezvoltării, am încercat să aducem un investitor în Balș, pentru că așa cum știți, în 2019, fosta fabrică IAC, din motive de business, a luat decizia de a pleca din orașul Balș. Și atunci primăria nu a făcut nimic. Nimeni din autoritățile locale nu s-au implicat la momentul respectiv ca să acorde vreo facilitate sau să-i convingă să nu plece. Și mulți oameni din Balș au fost nevoiți să plece prin Cehia sau prin Polonia și s-au întors, zic eu, destul de umiliți, pentru că tratamentul nu a fost unul ok, și-au luat locuri de muncă prin alte părți: la QFort, pe la Pirelli, pe la Ford și-și pierd vreo două-trei, patru ore din viață făcând naveta, ori prin vânt, ori prin ploaie, ori prin caniculă, timp pe care ar putea să-l petreacă alături de familie, alături de copii. Nimeni n-a ridicat un deget în 2019 sau în primăvara lui 2020 ca IAC să nu plece de aici”, a conchis primarul Cătălin Rotea, într-un bilanț privind situația locurilor de muncă din Balș, ce au apărut în mandatul său.