Șapte olteni au fost confirmați cu gripă, în ultima săptămână

Șapte olteni au fost confirmați cu virusul gripa tip A, doar în ultima săptămână, aceștia fiind testați în serviciile specializate din cadrul Spitalului Slatina (foto) și Spitalului Caracal. Potrivit DSP Olt, cinci dintre îmbolnăviri sunt în mediul rural.

Totodată, sute de olteni au suferit infecții respiratorii sau pneumonii.
„În prima săptămână a anului 2024, la nivelul județului Olt, s-au înregistrat 582 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 24 internări, 404 cazuri de pneumonii cu 88 internari si 7 cazuri de gripa (4 persoane de sex feminin si 3 de sex masculin; 2 mediul urban + 5 mediul rural). Pacienții au vârste cuprinse între 0-81 ani (0-1 an = 2 cazuri, 2-4 ani = 0 cazuri, 5-14 ani= 0 cazuri, 15- 49 ani= 1 caz, 50- 64 ani= 2 cazuri, peste 65 ani= 2 cazuri ), care s-au prezentat în serviciile specializate ale S.J U. Slatina și S. M. Caracal, cu simptomatologie compatibila cu gripa; motiv pentru care s-au recoltat probe pentru investigarea cazurilor cu laboratorul. În urma rezultatelor de laborator, cele 7 cazuri au fost confirmate cu virus gripal tip A”, se arată într-un comunicat al DSP Olt.
Începând de la 1 octombrie 2023 și până pe 8 ianuarie, la nivelul județului au fost confirmate, prin metoda RT-PCR, cu virusul gripal 13 persoane. Peste 29.000 de persoane din Olt s-au vaccinat antigripal, în acest sezon rece.

De asemenea, reprezentanții DSP Olt au anunțat că, în perioada 1 ianuarie-7 ianuarie 2024, au fost înregistrate 22 de cazuri confirmate cu infecția SARS-COV2, cele mai multe fiind în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 19-65 de ani (10 cazuri).

„În intervalul 01.01- 07.01.2024, la nivelul județului Olt, au fost înregistrate 22 cazuri confirmate cu infecția SARS-COV 2 ( 0-18 ani= 5 cazuri, 19- 65 ani= 10 cazuri, peste 65ani= 7 cazuri ), din care 6 cazuri au fost internate”, se mai arată în comunicatul citat.

Pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomandă:
– Evitarea, pe cat posibil, a aglomerarilor umane si a contactului cu persoanele bolnave.
– Folosirea batistei de unica utilizare;
– Respectarea unui regim sanatos de viata- alimentatie bogata in legume si fructe;
– Evitarea consumului de alcool, cofeina, pentru că acestea pot duce la deshidratare si astfel la agravarea simptomelor.
– Adaptarea unei tinute vestimentare adecvate sezonului.
– Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate.
– Evitatea automedicatiei si prezentarea la medicul de familie in cazul aparitiei unor semne/ simptome compatibile cu gripa.