IPJ Olt, expoziție inedită, în centrul Slatinei. Cel mai vechi document datează de la 1831 și se păstrează la Serviciul Județean Olt al Arhivelor Naționale


Zeci de elevi din cadrul unităților de învățământ din Slatina au avut luni, 25 martie, posibilitatea să vadă documente vechi ale Poliției Județului Olt, unele dintre ele emise cu aproape două secole în urmă. Documentele au fost imprimate pe planșe de dimensiuni mai mari, ce au fost expuse pe platoul din centrul Slatinei, cu ocazia Zilei Poliției Române.

Astfel, cel mai vechi document descoperit la Serviciul Județean Olt al Arhivelor Naționale al României reprezintă cererea unor măcelari din Slatina care doreau să fie despăgubiți pentru prejudiciile aduse vitelor pe care le dețineau.
Inspectorul șef al IPJ Olt, Ionuț Ilinca, a precizat că acest document datează de la 1831, anul aprobării Regulamentelor organice, când atribuțiile polițiștilor au fost extinse.
„Cu prilejul sărbătoririi, astăzi, a Zilei Poliției Române ne-am dorit să vă prezentăm istoria poliției oltene, așa cum este ea consemnată în documentele de arhivă, iar în sprijinul demersului nostru a venit Serviciul Județean Olt al Arhivelor Naționale ale României, cărora le mulțumim pe această cale pentru modul profesionist și dăruirea cu care s-au achitat de această misiune de suflet.
Primele atestări privind Poliția Română datează din vremea lui Neagoe Basarab, perioadă în care a fost creată instituția agiei.
Un prim pas în modernizarea instituției a fost făcut în anul 1831, când prin aprobarea Regulamentelor organice, atât în Moldova, cât și în Țara Românească, atribuțiile poliției au fost extinse.
Primul document pe care vi-l prezentăm a fost emis exact în anul adoptării Regulamentelor Organice, mai exact pe 9 noiembrie 1831, de către Poliția Orașului Slatina. Specificul acestui document este reprezentat de redactarea în limba română, dar utilizând alfabetul chirilic si ar reprezenta cererea unor măcelari din orașul Slatina care doreau să fie despăgubiți pentru prejudiciile aduse vitelor pe care le dețineau. (…)
Marele istoric român Nicolae Iorga spunea ”Cunoscând istoria, eroii, tradiția, ne facem mai sociabili, mai altruiști, mai iubitori de om și viață”
, a spus Ilinca.

Prezent la eveniment alături de primarul municipiului Slatina, Emil Moț, președintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că polițiștii sunt importanți în comunitățile locale, asigurând ordinea, disciplina și siguranța cetățenilor.
„Este o zi importantă pentru dumneavoastră, dar și pentru comunitățile locale, care recunosc efortul permanent pe care dumneavoastră îl faceți pentru a avea ordine, disciplină și siguranță. Motto-ul Siguranță și Încredere izvorăște din activitățile și acțiunile dumneavoastră permanente de a-i face pe olteni să se simtă și să fie în siguranță. Pe lângă activitatea de zi cu zi pe care dumneavoastră o desfășurați, apreciem și implicarea în campaniile educative școlare care sunt un real suport în consilierea adolescenților care, astăzi, trebuie să facă față la din ce în ce mai multe provocări. Vă felicit și vă rog ca în continuare să dați dovadă de obiectivitate și profesionalism, pentru că sunt două atribuite esențiale în îndeplinirea misiunilor dumneavoastră cu succes. Felicit pe cei care astăzi au fost avansați în grad, în această zi deosebită, cu dublă semnificați, Ziua Poliției, dar și o sărbătoare creștin-ortodoxă importantă, Buna Vestire, o sărbătoare a speranței, a bucuriei, care ne îndeamnă să redeschidem inima și să primim cu drag drumul pe care ni l-a stabilit Dumnezeu în această viață. La mulți ani!!!”, a spus Marius Oprescu.

Poliția Română aniversează în acest an 202 ani de atestare documentară, momentul fiind marcat și de către reprezentanții IPJ Olt. Astfel, în afara expoziției cu documente vechi, a fost organizată și o ședință solemnă, în Sala Europa a CJ Olt, la care au participat reprezentanții IPJ Olt, șefii structurilor județene MAI, fiind efectuate 118 avansări la termen și 26 înaintări la termen.