Peste 400 de copii au participat la etapa zonală a Olimpiadei Corale, care a avut loc vineri, 12 aprilie, la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina. Sala a vibrat atunci când cele 11 coruri au urcat, rând pe rând, pe scenă, în aplauzele asistenței. Corul Dolce de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina a obținut 100 de puncte, calificându-se la etapa națională.
Astfel, Olimpiada, organizată de Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Olt, a fost concepută pe patru secțiuni, licee vocaționale, licee teoretice, gimnaziu-altele decât școli de muzică și gimnaziu-școli de muzică, participanții fiind din Târgu Jiu, Râmnicul Vâlcea, Pitești, Câmpulung, Drobeta Turnu Severin și Ploiești. Județul Olt a fost reprezentat de Corul „Dolce” de la Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” Slatina, profesor -dirijor Alexandra Geantă.
La acest eveniment a participat și șeful ISJ Olt, profesorul Adelin Bărbulete, acesta fiind președintele juriului. Inspectorul general a precizat că opt județe și-au trimis reprezentanți la Slatina.
„Liceul Nicolae Titulescu Slatina este gazda Olimpiadei Naționale Corale, la această etapă zonală de astăzi având participanți din opt județe, elevii fiind de la licee vocaționale, teoretice din județele Olt, Gorj, Argeș, Vâlcea, Caraș-Severin, Prahova”, a spus șeful ISJ Olt.
Directorul Liceul Teoretic „Nicolae Titulescu” din Slatina, profesoara Adina Gruia, a precizat că este un eveniment de anvergură, sute de elevi, profesori însoțitori, dar și părinți participând la Olimpiada Corală.
„Fiecare cor are aproape 40 de copii, sunt din mai multe județe, toată zona noastră, sud-vestul țării. Din păcate, sunt județe, precum Dolj și Dâmbovița, care nu au reprezentanți de această dată. Avem două coruri de liceu, la fiecare secțiune câte unul, patru coruri de gimnaziu, altele decât școlile de muzică și încă cinci la categoria școli de muzică, tot gimnaziu. La faza națională vor merge doar corurile de gimnaziu, în anii pari merg la națională corurile de gimnaziu, iar în anii impari cele de la liceul, așa este structurată Olimpiada Națională Corală. Sunt aproape 500 de elevi, părinți și profesori însoțitori, organizatori, este un eveniment de anvergură. A fost ales acest liceu, pentru că noi am avut în permanență reprezentanți la faza națională și, practic, ne-a și venit rândul ca să organizăm”, a spus directorul instituție de învățământ, profesoara Adina Gruia.
La etapa zonală a Olimpiadei Corale de la Slatina invitat special a fost profesorul dirijor arhidiacon Jean Lupu, președintele onorific al juriului, care a vorbit cu patos despre muzică.
„Muzica nu este numai artă, muzica este și știință, matematica sunetelor, pentru că muzica este proporție, proporție între frecvențele sonore, între duratele sunetelor, este matematică curată. De la Pitagora încoace, se vorbește despre matematica sunetelor. Muzica este singura disciplină de învățământ care antrenează ambele sfere cerebrale, dreapta care răspunde de partea exactă, ca știință, și partea stângă care răspunde de arte, de creativitate, de imaginație. De aceea felicit acești copii și acești dirijori, pentru că se ocupă de frumosul din noi și de pe lângă noi”, a spus profesorul dirijor arhidiacon Jean Lupu.
știre în curs de actualizare…