Arheologii au descoperit un nou sit în comuna Morunglav, județul Olt, unde au fost scoase la lumină mai multe piese, precum: două monede din argint, o fibulă și un cercel, dar și alte 12 monede, imitații de tetradrahme macedonene din secolul al IV-a a.Chr.
Cele două monede antice din argint au fost descoperite primele, pe 17 februarie, apoi alte 12 monede, acestea fiind la o adâncime ce variază între 5 și 35 de centimetri.
„În urma descoperirii cu detectorul de metale a două monede antice din argint, în data de 17.02.2022, în comuna Morunglav (jud. Olt), arheologii Muzeului Județean Olt au făcut demersurile pentru obținerea autorizației pentru diagnostic arheologic, lucrări ce au început în data de 21.02.2022 respectiv, cercetarea arheologică în locul de descoperire indicat. Pe lângă cele două piese au mai fost descoperite alte 12 monede, imitații de tetradrahme macedonene de tip Filip al II-lea (sec. IV a. Chr.), o fibulă care datează din epoca romană și un cercel fragmentar databil în sec. XI-XII, cu influențe bizantine. Obiectele amintite au fost descoperite la adâncimi care variază între 5 și 35 cm”, au transmis reprezentanții Muzeului Județean Olt.
Experții olteni spun că noul sit va fi inclus în Repertoriul Arheologic Național.
„De asemenea, cercetarea a relevat existența unei locuiri preistorice în zonă, fiind descoperite multe fragmente ceramice. Toate piesele identificate au intrat în procedura de conservare și restaurare și se vor face demersurile pentru includerea noului sit în Repertoriul Arheologic Național. Costurile pentru realizarea diagnosticului au fost suportate de Muzeul Județean Olt, cu sprijinul Consiliului Județean Olt. Demersul a fost susținut de Primăria Morunglav și Direcția Județeană pentru Cultură Olt”, au mai transmis specialiștii Muzeului Județean Olt.