Cu cât se vinde mielul în Târgul de la Slatina. Crescător de la Oporelu: „Este o meserie grea, să stai lângă animale zi și noapte, iarnă-vară”

Centrul pentru sacrificarea mieilor din Slatina, ce funcționează la fostul Abator Strehareți, s-a deschis miercuri, 12 aprilie. Valentin Pleșa, crescător autentic din comuna Oporelu, județul Olt, a venit cu miei și iezi la Slatina, așa cum face an de an. Acesta vinde kilogramul de miel tăiat cu un preț cuprins între 35-40 de lei, încercând să mențină, practic, prețul de anul trecut. Cumpărătorii nu au întârziat să apară, iar slătinenii care au ajuns miercuri în Târgul de la Slatina spun că prețul este mult sub cel din supermarket-uri.

Valentin Pleșa este cioban din tată în fiu, iar an de an vine cu miei în Târgul de la Slatina. A vândut și de acasă, pentru Paștele catolic, la export, cu 20 de lei kilogramul în viu. Acesta spune că a reușit să mențină prețul de anul trecut, 35 de lei pe kilogram, deși se confruntă cu numeroase probleme.

„Mieii nu sunt foarte mari, Paștele fiind devreme, nu s-au făcut, pleacă de la 9 kg până la 20 de kilograme, maximum, cei fătați mai devreme. Anul trecut, a fost tot cam 35 de lei, nu este nicio diferență între prețul de anul trecut și cel din acest an. Cereri avem, ne știu clienții, noi vindem de foarte mult timp, suntem ciobani din tată în fiu. Oamenii ne găsesc aici până sâmbătă, la prânz. Avem și miei și iezi pe ales, prețul fiind de la 35 la 40 de lei kilogramul”, a spus Valentin Pleșa.

Acesta spune că, în ultimul an, prețul cerealelor a crescut foarte mult, la fel și motorina, ceea ce a generat costuri mari pentru fân și baloți. Totodată, o mare problemă rămâne lipsa ciobanilor. Pleșa spune că este o meserie grea, pentru că ciobanii stau izolați lângă animale, iarna și vara.

„Cerealele sunt foarte scumpe, prețul motorinei a fost foarte mare, prețul pe balot a fost mare, din acest motiv este și prețul așa de ridicat. Acestea sunt problemele cu care ne confruntăm. Și forța de muncă este o mare problemă. Într-un singur an, am schimbat foarte mulți angajați, pentru că nu mai sunt ciobani. Noi le plătim cartea de muncă, le dăm salariu, mâncare, absolut tot și cu toate acestea nu găsim ciobani. Este o meserie grea, să stai lângă animale zi și noapte, iarnă-vară, este foarte greu. Eu cred că se va pierde această tradiție, se va duce, tinerii nu se mai apucă de această mizerie, este o mizerie… Este o pasiune a noastră, pentru că am apucat asta din familie, dar să se mai apuce unul de la oraș să crească acum oi, nu cred că ar putea să facă această treabă. Copiii mei sunt atrași acum să facă această meserie, să ducă tradiția mai departe, dar să vedem pe viitor”, a spus Pleșa.

Spațiul din incinta fostului abator Strehareți din Slatina a fost avizat temporar pentru sacrificarea tineretului ovin și caprin, la solicitarea Primăriei Slatina. Acesta  funcționează în perioada 12-15 aprilie 2023, cu program orar 8.30–17.00 (miercuri-vineri) și 8.30-14.00 (sâmbătă).

Totodată, Centrul pentru sacrificarea mieilor din Târgul de la Osica va fi deschis sâmbătă, 15 aprilie. De Florii, în Târgul de la Osica de Sus s-au sacrificat 93 de miei și iezi.